Reacții după sondajul IRES. Analist politic: Simpatizanții lui Teodor Meleșcanu nu pot fi niște simpatizanţi de stânga

Data publicării:
teodor melescanu la bec

Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi de operatorii IRES, vor ignora recomandarea făcută de candidatul pe care l-au votat pe 2 noiembrie. Doar 33 la sută spun că vor vota finalistul indicat de cel pe care l-au votat în primul tur. Aproape 15 la sută nu s-au hotărât încă pe cine vor pune ştampila.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Cred că este un sondaj care, deocamdată, dă o fotografie uşor mişcată a unui electorat care încă nu a ieşit din febra primului tur şi care, cu siguranţă, va cumpăni mai bine decizia. În această formulă de refuz a propriilor candidaţi regăsim frustrarea electorilor care au mizat pe candidaţiilor lor care, iată, nu au reuşit să se înscrie în turul al doilea”, este de părere jurnalistul Radu Călin Cristea.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Un exemplu: aproape 55 la sută dintre votanţii Monicăi Macovei din primul tur nu vor asculta recomandarea ei în privinţa confruntării finale. 33% dintre alegători îi vor urma recomandarea. 12 procente nu s-au hotărât încă ce fac cu votul lor.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nici cea mai mare parte a electoratului Elenei Udrea nu pare a fi dispusă să urmeze recomandarea liderului PMP. Împărțirea e și mai clară aici 58 la sută din cei intervievaţi au răspuns negativ. Restul, de aproape 29 la sută, vor urma recomandarea favoritei lor din primul tur.

Potrivit sondajului IRES, nici măcar unul dintre cei intervievaţi care în turul întâi l-au ales pe Teodor Meleşcanu nu îi urmează recomandarea pentru turul al doilea.

„Faptul că din circa 10 votanţi ai lui Meleşcanu din primul tur niciunul măcar nu a spus Da, o să votez cu Ponta indică faptul că profilul politic al lui Meleşcanu, fost liberal, arată totuşi că simpatizanţii săi nu pot fi nişte simpatizanţi de stânga”, spune analistul politic Ion Bogdan Lefter.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nici votanţii lui Dan Diaconescu nu par a fi mulţumiţi cu recomandarea făcută de acesta. Aproape 89 la sută dintre respondenţi au declarat că nu îi vor urma sugestia.

Pe 2 noiembrie, Călin Popescu Tăriceanu a obţinut 5,36 la sută din voturile electoratului. IRES a aflat că 51 la sută din votanţii săi ar fi de acord cu recomandarea făcută de fostul premier. 32 la sută nu îi vor urma recomandarea, în timp ce alţi 16 la sută nu s-au hotărât încă. 

Această situaţie, spun specialiştii, se mai poate schimba în următoarele zile.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Cu siguranţă că în mentalul electoral, de care se tot vorbeşte, se vor produce nişte mutaţii. Părerea mea este însă că, în niciun caz, decât poate simbolic, această campanie pentru turul 2 nu va începe de la acel 0-0 invocat, ci de la zestrea cu care s-a terminat primul tur”, spune Radu Călin Cristea.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Sondajul de opinie a fost realizat de IRES, pe data de 6 noiembrie, pe un eşantion de 1335 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani. 

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri