SĂPTĂMÂNA PREȘEDINȚILOR la Digi24. Premierii lui Traian Băsescu: de la „Agamiţă Dandanache” la „Ponta Kim Jong-un”

Data publicării:
traian basescu cotroceni presidency ro-1

La nici un an de când au câştigat alegerile cu Alianţa D.A., Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu s-au certat. Preşedintele ar fi vrut ca premierul să demisioneze şi să fie alegeri anticipate, astfel încât Alianţa să obţină majoritatea în Parlament.

Prim-ministrul a refuzat şi de atunci cei doi au fost pe poziţii ireconciliabile. Scandalul a luat proporţii în 2007. Atunci, Elena Udrea, fost şef al Cancelariei prezidenţiale, a vorbit despre un bilet al premierului în care îl ruga pe președinte să vorbească la Parchet despre dosarul Rompetrol.

Am primit o scrisoare de la Tăriceanu în care îi cerea domnului președinte să intervină la Parchetul General pentru domnul Patriciu și anexa inclusiv date despre proces și firma Rompetrol”, spunea Elena Udrea.

Ulterior, şeful statului a prezentat „biletul roz”. În acelaşi an, PD a fost dat afară de la guvernare, iar Executivul Tăriceanu și-a găsit susținerea printre social-democrați. Nici acum relaţiile dintre Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu nu sunt mai bune.

„Cum colaborez cu Ponta, Zgonea, colaborez şi cu Tăriceanu care este un surogat de Antonescu”, declara Traian Băsescu.

„Domnul Călin Popescu Tăriceanu a ajuns un soi de Agamiţă Dandanache, dar mă aşteptam ca măcar ceilalţi să realizeze că omul ăsta nu are un partid”, mai spunea Traian Băsescu. În tot mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu, şeful statului s-a comportat ca un premier. A mers pe teren la inundaţiile din 2005 şi 2006, a verificat de câteva ori refacerea Podului de la Mărăcineni, a fost în inspecţie pe Valea Oltului, unde drumul fusese blocat.

Traian Băsescu şi Emil Boc, prieteni la cataramă

Cu totul alta a fost relaţia cu Emil Boc, iar presa a scris de multe ori că preşedintele se comportă ca şi cum ar conduce Palatul Victoria de la distanţă. Emil Boc nu s-a dezis niciodată de preşedinte. La rândul lui, acesta l-a lăudat de câte ori a avut ocazia. Inclusiv când Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură, în toamna lui 2009.

Aş dori să-i mulţumesc pentru curajul cu care a împins reformele înainte. Un prim-ministru responsabil, care a suportat timp de aproape un an umilinţe şi din partea presei, şi din partea politicienilor, dar şi-a dus neabătut mandatul de om cinstit şi responsabil faţă de România”, a spus atunci Traian Băsescu. La doi ani după ce a revenit la Cluj şi a câştigat un nou mandat de primar, Emil Boc i-a rămas fidel preşedintelui.

„Ce pot să discute doi oameni care au fost parteneri în cele mai grele momente ale crizei economice”, spunea Emil Boc.

Traian Băsescu l-a reevaluat pe Mihai Răzvan Ungureanu

Şi relaţia cu Mihai Răzvan Ungureanu a început bine. Scurta guvernare a fostului şef SIE, încheiată în urma unei moţiuni de cenzură, l-a dezamăgit însă ulterior pe şeful statului. „După experienţa pe care am avut-o cu Mihai Răzvan Ungureanu, nu recomand nimănui să ia un şef de serviciu să-l numească prim-ministru, fără să-i lase o perioadă de reacomodare la viaţa politică”, declara Traian Băsescu.

Traian Băsescu - Victor Ponta, din scandal în scandal

De departe cea mai tensionată relaţie a fost cu Victor Ponta. Declaraţiile în contradictoriu au degenerat în jigniri şi insulte. Deşi a fost prima dată când preşedintele şi premierul au încheiat un pact de coabitare, nicio înţelegere scrisă nu i-a putut apropia pe cei doi. „Ponta este un prim-ministru corupt profund”, spune președintele României. 

Primul mare scandal dintre cei doi a fost provocat de acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta. Traian Băsescu nu a ratat ocazia să-l ia peste picior ori de câte ori a avut ocazia.

„Va fi vai şi amar de noi cu un preşedinte ca Ponta Kim Jong-un. Omul ăsta este un kitsch, un fals. Când îl cauţi e masterand la Catania, pe urmă constată că nu mai este. Îl cauţi doctor, îl găseşti cu un plagiat. Tot CV-ul lui este un fals”, declara Traian Băsescu.

Cea mai mare lovitură a preşedintelui la adresa premierului a fost dezvăluirea potrivit căreia Victor Ponta ar fi fost ofiţer sub acoperire. „În perioada 1997 - 2001 Victor Ponta trebuie să recunoască că a fost ofiţer sub acoperire. Ceea ce explică şi avansarea sa de la judecătoria de sector la Parchetul General”.

Victor Ponta şi Traian Băsescu au găsit motiv de ceartă şi în politica externă a României. S-au contrazis de nenumărate ori cine să meargă la Consiliile Europene de la Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri