Teodor Meleşcanu le cere scuze românilor care nu au putut vota

Data publicării:
vot melescanu

 

„La alegerile pentru preşedintele României desfăşurate în străinătate au votat, în turul al doilea de scrutin din 16 noiembrie 2014, potrivit informaţiilor anunţate de Biroul Electoral Central un număr de 378.811 de cetăţeni români, un record absolut de participare raportat la toate scrutinele care au avut loc în diaspora după 1990.

Fluidizarea mult mai mare a procesului de votare în cel de al doilea tur de scrutin a făcut posibil ca, spre diferenţă de primul tur, la cel de duminică să îşi exprime opţiunea prin vot de aproape trei ori mai mulţi români aflaţi în străinătate.

Este de remarcat şi apreciat pozitiv faptul că, pe fondul unui aflux important de votanţi şi a unei activităţi intense şi susţinute în secţiile de votare din străinătate, nu au fost înregistrate incidente semnificative în privinţa corectitudinii procesului de votare.

Teodor Meleșcanu: Multă lume s-a dus în excursie ca să voteze în străinătate. Îmi asum răspunderea că s-a votat de trei ori mai mult

Ministrul Meleşcanu nu va vota la Paris

Titus Corlăţean: Îmi asum ca ministru şi prezint scuze public pentru situaţia din turul întâi al alegerilor

Cu toate acestea, consider că este profund regretabil faptul că, în pofida măsurilor adoptate şi aplicate de misiunile diplomatice şi consulare şi în secţiile de votare, un număr important de români nu au putut, în mai multe cazuri, să îşi exercite dreptul la vot, aşa cum şi-au dorit.

În ce priveşte Ministerul Afacerilor Externe, din perspectiva competenţelor şi atribuţiilor care îi revin în baza legii în privinţa votului în străinătate, instituţia, prin angajaţii săi, a depus toate eforturile şi a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condiţiile în vederea desfăşurării votului în secţiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate şi neutralitate.

Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot şi care, în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile, şi-au exercitat în mod democratic dreptul fundamental de vot.

Doresc, de asemenea, să exprim apreciere la fel de sinceră pentru toţi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe care au fost membri în birourile secţiilor de vot din străinătate sau au activat ca personal de sprijin precum şi faţă de şefii de misiuni diplomatice şi consulare care, prin profesionalismul şi dedicaţia de care au dat dovadă pe durata întregului proces electoral, şi-au făcut datoria iar, prin aceasta, au contribuit nemijlocit la protejarea imaginii unei instituţii de elită a statului român.

Nu în ultimul rând, ţin să îmi exprim regretul şi să adresez scuze faţă de acei cetăţeni români care, datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să îşi exercite dreptul de vot. Nemulţumirile şi insatisfacţia lor nu au trecut neobservate.

La încheierea acestui scrutin în străinătate consider că va trebui să tragem, cu toată responsabilitatea, anumite concluzii. Evoluţia societăţii româneşti şi dinamica prezenţei românilor în afara graniţelor a depăşit cu mult cadrul legislativ  actual referitor la organizarea alegerilor. Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituţiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncţionalităţi în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluţii legislative care să corespundă situaţiei actuale şi de perspectivă a electoratului românesc şi asigure, fără sincope, condiţiile pentru ca românii să îşi poată exercita dreptul de vot în condiţii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri