Cortegiul Reginei Ana a ajuns la Peleș. Drumul de la Bucureşti, parcurs fără antemergător

Data publicării:
160809 regina maria otopeni 04 INQUAM Octav Ganea-1

Sicriul Reginei Ana a sosit din Elveţia cu un avion de linie al companiei TAROM.

Sicriul a fost purtat pe umeri de 8 militari din Garda de Onoare.

Alături de principesa Margareta, custodele Coroanei, la ceremonie au participat şi principesele Elena, Sofia şi Maria. Principesa Irina a anunţat că nu-şi va conduce mama pe ultimul drum şi a invocat motive personale.

Învelit în steagul regal, sicriul a purtat deasupra o coroană mare de flori albe, preferatele reginei.

Pe aeroportul Otopeni a avut loc o ceremonie religioasă oficiată de arhiepiscopul romano-catolic, Ioan Robu.

Cortegiul funerar a plecat de la Aeroportul Otopeni direct spre Castelul Peleş. De-a lungul drumului zeci de trecători i-au adus un ultim omagiu Reginei Ana. La ora 18.00 sicriul a ajuns la Sinaia acolo unde a va rămâne până mâine seară.

O noapte şi o zi rămâne sicriul la Castelul Peleş. Este castelul de suflet al Regelui Mihai, cel care a ţinut ca Regina Ana să aibă parte de onorurile pe care le-au primit toţi suveranii înaintea ei.

Simplu şi demn. Aşa a arătat ultimul drum al Reginei Ana spre Castelul Peleş

Cortegiul funerar a plecat de la Otopeni fără antemergător şi a fost supravegheat din aer de un elicopter al poliţiei.

Agenţii de la sol doar s-au asigurat că drumul spre Sinaia nu va fi blocat. Pentru ceremoniile religioase şi militare au fost mobilizaţi 1.200 de poliţişti rutieri, jandarmi şi agenţi de la Ordine Publică.

Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti: „Jandameria, împreună cu alte structuri ale MAI vor acţiona într-un sistem integrat în zonele în care vor avea loc activităţi omagiale dar şi în zonele tranzitate de cortegiul funerar”.

Aeroportul Otopeni, Castelul Peleş, Palatul Regal din Bucureşti şi Catedrala de la Curtea de Argeş vor fi monitorizate permanent dintr-un centru de comandă integrat al forţelor de ordine.

Sâmbătă, sicriul cu trupul Reginei Ana va fi depus pe un catafalc, în Piața Palatului Regal. Apoi, cortegiul se va îndrepta spre Bulevardul Magheru, va străbate Piața Victoriei, va trece prin Piața Charles de Gaulle și va ajunge Arcul de Triumf. Punctul final e Curtea de Argeş.

Pe tot acest traseu, s-au făcut pregătiri amănunţite. Arborii de pe Drumul Naţional 1 au fost toaletaţi, iar la domeniul de la Peleş, ziua a început cu o curăţenie generală.


Accesul publicului pe domeniul Castelului Peleş nu este permis, aici fiind prezenţi doar reprezentanţi ai presei şi apropiaţi ai familiei regale.

Citiți și: Povestea Castelului Peleş, loc simbolic al monarhiei

Cortegiul funerar a fost aşteptat pe terasa Castelului Peleş de către Regimentul de Gardă Mihai Viteazul.

La Castelul Peleș este doliu în amintirea Reginei Ana. Steagul a fost coborât în bernă, aleile sunt pustii, iar ultimele pregătiri pentru sosirea sicriului cu trupul Reginei s-au făcut într-o liniște apăsătoare. Vizitatorii nu au avut acces aceste zile la Peleș, muzeul a fost închis și toate evenimentele culturale au fost amânate.

Ziua a început cu o curăţenie generală pe domeniul de la Peleş pentru ca totul să fie impecabil în momentul în care cortegiul va ajunge la castel. În toată Sinaia vor răsuna clopotele din biserici în momentul în care cortegiul va ajunge în oraş.

„Este un moment istoric pentru Sinaia, pentru că funeralii regale au mai avut loc doar acum 70 de ani pentru Regina Maria. Eu păstrez o amintire frumoasă de la nunta de diamant din 2008, când i-am înmânat cheia orașului. Mai vreau să spun despre Regină că era un om blând și plăcut”, a spus primarul din Sinaia, Vlad Oprea.

Unii turişti au aflat abia când au ajuns la castel că nu-l pot vizita. Nu s-a supărat nimeni!

A fost dorinţa Regelui Mihai ca funeraliile reginei Ana să urmeze tradiţia ceremoniilor care au avut loc de-a lungul timpului pentru regii şi reginele României.

Trupul Reginei Ana a ajuns în ţară marți după-amiază. La ora 15.15, sicriul a ajuns la Aeroportul Otopeni, unde are loc un serviciu religios. Majestatea Sa Regele Mihai nu va veni la înmormântarea Reginei Ana. Medicii i-au recomandat Majestăţii sale să rămână în Elveţia, având în vedere starea sa de sănătate, dar şi încărcătura emoţională puternică la care s-ar expune. O decizie luată cu părere de rău, anunţă Casa Regală.

La înmormântare va fi prezent, însă, nepotul Reginei, Nicolae Medforth-Mills. Vor veni şi membri ai unor Familii Regale din străinătate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri