Sari la conținut

O pensionară din Curtea de Argeş, martoră la funeraliile Reginei Maria, ar vrea să îi aducă un ultim omagiu şi Reginei Ana

24 iulie 1938. Funeraliile Reginei Maria la Curtea de Argeş. Regina urma să fie înhumată, conform tradiţiei, la vestita mănăstire din localitate. Pe trotuar, în mulţime, o fetiţă de nici 11 ani privea cortegiul.

Gabriela Marinescu: „Eram mititică şi mă ducea mama de mănă să nu mă rătăcesc. Era foarte multă lume şi de o parte şi de alta a drumului”

„Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte. Abia după moarte este pomenit sau dat uitării” ... spunea Regina Maria.

Profesoara Gabriela Marinescu şi mulţi alţi români nu au uitat-o. Cea mai puternică amintire a Gabrielei Marinescu din ziua funeraliilor de atunci e imaginea unui tânăr îndurerat - Regele Mihai.

Gabriela Marinescu: „Regele Mihai, singur după cortegiu, trist, cu şapca de elev a liceului din Predeal, era un fel de bască, pe o parte si era trist. Mie mi-a rămas în gînd că i-a curs o lacrimă”.

Născută în 1927, într-o familie de militari în armata regală, Gabriela Marinescu a purtat toată viaţa în suflet dragostea pentru rege şi familia sa.

Gabriela Marinescu: „O iubesc si ţin la familia regală pentru că familia regală a fost legată de sufletul meu prin tatăl şi bunicul meu care au fost militari şi au servit armata regală.”

Gabriela Marinescu a fost o viaţă profesoară de matematică la liceul Vlaicu Vodă din Curtea de Argeş. Ajunsă acum la o vârstă venerabilă, doamna profesoara a rămas singură. Aşa că întelege odată în plus durerea Regelui Mihai: „Regret că Regele Mihai, în vîrstă fiind, (si eu tot in varsta sunt) a rămas singur. Bineînţeles, alături de 5 fete. Eu am rămas singură fără nimeni...”

Speră ca sâmbătă să ajungă din nou, să vadă cortegiul funerar regal.

Gabriela Marinescu: „Aş dori să stau pe un trotuar să ma uit la cei care din partea familiei regale participă dupa cortegiul Reginei Ana. Am rămas cu amintirea aceasta...”