Peste 3000 de persoane au venit la Palatul Regal să-și ia rămas bun de la Regina Ana

Data publicării:
REGINA LA PALAT CAPTURA

Peste 3.200 de persoane au participat la priveghiul public organizat în memoria Reginei Ana, joi, la fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei. ”Familia Regală e un simbol”, ”Monarhia e normalitate”, ”Dispariţia ei este un gol” şi ”A fost o mare doamnă” sunt câteva dintre frazele rostite de participanţii la eveniment, care şi-au exprimat regretul faţă de decesul soţiei Regelui Mihai, potrivit News.ro.

La ora 21.00, sute de persoane încă aşteptau în faţa fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei să îşi prezinte ultimul omagiu Reginei Ana a României. Printre ele se aflau regalişti declaraţi, copii cu Crucea Regală în piept, familii cu adolescenţi, foşti membri ai partidelor istorice, admiratori ai Casei Regale. Toţi stăteau la rând, într-o atmosferă solemnă, pentru a-şi lua rămas bun de la cea care a stat alături de Regele Mihai timp de 68 de ani, Regina Ana de România.

E linişte în sala în care toţi păşesc şi unde stă scris ”Nihil Sine Deo” (”Nimic fără Dumnezeu”) – deviza Casei Regale. Femeile fac reverenţă la catafalcul Reginei Ana, unii dintre bărbaţi îngenunchează, copiii se închină iar cei mai în vărstă au lacrimi în ochi şi sunt ajutaţi de cei mai tineri să se deplaseze şi să nu-şi arate anii. O bătrânică cu ie şi şal negru a ajuns lângă Regină cu ajutorul unui domn, unde a zăbovit câteva minute.

Câte patru militari ai Regimentului de Gardă ”Mihai Viteazul” flachează, cu schimbul, catafalcul. O coroană de crini albi a fost aşezată pe capacul sicriului învelit în steagul regalităţii.

Aleea din faţa Palatului Regal a început să se umple de oameni. Fiecare cu gândurile lui, uniţi însă de amintirile legate de Familia Regală.

„Eu am cunoscut-o pe Majestatea Sa Regina, mai bine ca pe dumneata, eu am fost la nunta Alteţei Margareta, îmi pare rău că nu am pozele la mine.”

Se recomandă simplu: Livia. A cunoscut-o pe Regina Ana în Statele Unite ale Americii la o întâlnire cu românii de acolo.

Livia: „Cineva din mulţime crezând că nu ştie româneşte a spus: Ce cuvinte ştiţi în româneşte? Şi zice: Ştiu multe cuvine în româneşte dar cele care îmi sunt mai dragi decât oricare sunt sinceritate şi unitate.”

Au trecut de atunci zeci de ani. Livia îşi aminteşte totul în detaliu.

Reporter: Vă mai amintiţi ce i-aţi spus atunci Reginei?

Livia: Eu nu am spus absolut nimic. Am spus doar atât, daţi-mi voie să vă îmbrăţişez, vă iubesc.”

Toma Petcu, reporter Digi24: „Aici la intrarea în Palatul Regal oamenii au adus câteva sute de buchete cu flori şi mesaje. Haideţi să vedem câteva dintre aceste mesaje: "Odihnă veşnică alături de îngerii buni, Regina noastră blândă". De asemenea, aici mai avem un mesaj lăsat de Ema care are şapte ani şi jumătate şi scrie "Pentru Regina Ana, Regina inimilor noastre.”

În interiorul Palatului coada se intinde pe câteva zeci de metri. Tineri, bătrâni chiar şi copii, cu toţii aşteaptă să îşi ia rămas bun la Regina Ana.

Toma Petcu, reporter Digi24: „Chiar dacă, în acest moment, sunt undeva la 150, 200 de oameni care aşteaptă să intre în Sala Tronului, totul se desfăşoară într-o linişte deplină. Oamenii intră, fac o plecăciune în faţa sicriului cu trupul Reginei Ana, după care ies în linişte”.

Unii o știu doar de la televizor, din poveştile bunicilor sau din cărţile de istorie. Alţii, cei mai în vârstă, au cunscut-o personal. Lor le este cel mai greu să şi ia rămas bun.

Reporter: Vă văd cu lacrimi în ochi, doamnă!

Doamnă: Sunt româncă!

Reporter: O iubeaţi pe Regină!

Doamnă: A fost Regina noastră, nu?! Nu toată lumea simte la fel, e altceva!"

Reporter: Ce a însemnat pentru dumnavoastră Regina Ana?

Doamnă: Cum să vă explic în cuvinte? Nu se poate explica. Foarte mult. Şi suntem foarte puţini cei care mai simt.

Mulţi dintre cei prezenţi la Palatul Regal au ţinut să aştearnă câteva rânduri şi în cartea de condoleanţe chiar dacă au stat la coadă mai bine de jumătate de oră.

Un model de simplitate, de toleranţă faţă de cei din jur.”

„Regina Ana, un exemplu de modestie, de devotament, să creşti cinci fete, să stai alături de un Rege în exil, să creşti păsări, să vinzi ouă, de o modestie extraordinară.”

În jurul orei 22.00, ploaia a alungat sutele de persoane care aşteptau să intre în Palatul Regal.

Membrii Familiei Regale au vegheat-o pe rând pe Regina Ana. La căpătâiul ei s-a aflat şi principesa Sofia alături de fiica sa. Cu toţii au stat în sala care şi-a recăpătat însemnele regale odată cu restaurarea muzeului, unde sunt expuse stema şi portretele Regilor Carol I şi Ferdinand.

Şi vineri, între orele 08.00 şi 22.00, accesul va fi liber pentru toţi cei care doresc să-i aducă reginei un ultim omagiu.

Jandarmii de la Palatul Regal au asigurat pe deplin eticheta în astfel de situaţii. Intrarea se face pe partea din dreapta a Palatului, iar ieşirea pe cea din stânga. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există condiţii legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase, informează news.ro.

Membri ai familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai familiilor regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe şi-au anunţat participarea la funeraliile Reginei Ana. Deocamdată nu există un anunţ legat de prezenţa în România a Reginei Sofia a Spaniei, pe care presa spaniolă o dădea ca certă, şi nici cu privire la familia regală britanică.

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri