Povestea noii catedrale regale de la Curtea de Argeș

Data publicării:
Noua-Catedrala-Curtea-de-Arges-21mai2016

Piatra de temelie a noii catedrale a fost pusă pe 10 mai 2009, în prezența principesei Moștenitoare Margareta și a principelui Radu. Arhitectul care a proiectat-o este profesor la Universitatea de Arhitectură din București.

Augustin Ioan, arhitect: „Am vrut să fie o biserică, și este o biserică, cu foarte multe curbe, cu bolți și cupole, însăși necropola este curbă, este pe un segment de cerc, al cărui centru se află pe masa de altar, în ideea că atunci când se săvârșește o liturghie, la orice liturghie, viii din biserică și morții din necropolă participă la slujbă în egală măsură.

Planul bisericii pe exterior este de cruce, dar brațele crucii sunt egale. Asta înseamnă că este extrem de spațioasă. Proiectul iniţial, a fost ulterior modificat.

Erau două capele în extremități care nu știu dacă vor mai rămâne, ea are 16 locuri de îngropăciune. E posibil ca două să fie dedicate de fapt aducerii sfintei, deci să devină o capelă proprie dedicată sfintei mucenițe Filofteia, trebuie îngropate la un moment dat și osemintele Regelui Carol al II-lea, care la momentul de față stau undeva în curte, într-o mică, foarte mică capelă, neîngropate.

În momentul de față, patru morminte sunt gata”.

Necropola de la Curtea de Argeş, unde se vor odihni regii, se află chiar la intrarea în biserică. Necropola a fost desenată astfel încât toate criptele să fie orientate către est.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri