NATO se va implica direct în lupta contra ISIS

Data publicării:
nato avion awacs din baza Geilenkirchen din germania

Am decis să oferim sprijin direct în lupta împotriva ISIS. Toţi aliaţii sunt deja parte a coaliţiei globale împotriva ISIS. Noi am decis, de principiu, ca avioanele AWACS (n.r. - de supraveghere) ale NATO să acorde sprijin direct forţelor coaliţiei. Un semnal clar că ajutăm la eradicarea terorismului. Am decis să lansăm o nouă misiune maritimă de securitate în Marea Mediterană, operaţiunea Sea Guardian. Va avea un scop mai larg, inclusiv preventiv, antiterorist şi de construire a capacităţii operaţionale. Intenţionăm să lucrăm în strânsă legătură cu operaţiunea „Sofia" (n.r. - de gestionare a crizei migranţilor) a Uniunii Europene, în centrul Mediteranei”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. 

Potrivit declarațiilor făcute de secretarul general al Alianței, această contribuție directă a NATO împotriva ISIS va consta în trimiterea avioanelor Alianței de supraveghere care vor zbura deasupra teritoriului Siriei și Irakului pentru a ajuta forțele coaliției globale de luptă împotriva ISIS, astfel încât să ofere toate datele din teren.

Această contribuție a fost mult așteptată și cerută insistent de către SUA și s-a negociat multe luni pentru a se ajunge la această variantă.

Și România a decis să se implice, în luna februarie, în această coaliție prin trimiterea în Irak a 50 de instructori.

Secretarul general al Alianței a mai anunțat o nouă misiune la Marea Mediterană. Scopul acesteia va fi unul preventiv, de luptă împotriva terorismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri