Premierul Bulgariei propune demilitarizarea Mării Negre

Data publicării:
boiko borisov GettyImages-160877973 1

Foto: Gulliver / Getty Images

Rachetele, navele şi submarinele militare nu vor aduce nimic bun statelor riverane Mării Negre, susţine Boyko Borisov. Premierul bulgar adaugă că a discutat deja acest lucru cu ceilalţi premieri ai ţărilor din zona Mării Negre şi că o va face şi cu colegii săi din Europa, scrie Novinite.com.

Principalul argument al lui Boyko Borisov este că sporirea prezenţei militare în Marea Neagră a unei părţi va antrena un răspuns similar de cealată parte, făcând referire la Rusia.

Declaraţia a fost făcută la o zi după ce, în Declaraţia finală a Summit-ului NATO a fost înscris, la propunerea României, un punct referitor la întărirea prezenţei Aliate în Marea Neagră. Prezent la Varşovia, preşedintele bulgar Rosen Plevniev a fost de acord că forţele NATO din zonă ar trebui sporite.

Nu este pentru prima dată când Boyko Borisov se declară împotriva planurilor militare din Marea Neagră. La mijlocul lunii iunie, acesta a anunţat că nu este de acord cu o propunere a României care ar fi avut ca scop crearea unei flotile comune româno-bulgare. Atunci, Klaus Iohannis a explicat că este vorba despre exerciţii şi antrenamente comune la care să participe şi Turcia. Rosen Plevniev a confirmat varianta preşedintelui român şi a spus că a fost de acord cu propunerea.

Citiţi şi: 

K. Iohannis: A apărut o înţelegere greşită a conceptului de flotă NATO. Am propus doar exerciţii şi training comun al flotelor română, bulgară şi turcă

Klaus Iohannis recunoaşte că proiectul de la Marea Neagră este doar în stadiul de discuţii în NATO

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri