Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru a obţine retragerea contingentului militar rus din Transnistria

Data actualizării: Data publicării:
anatol salaru fb

 admin-ajax

Anatol Şalaru a cerut acest lucru în discursul pe care l-a susţinut la Summitului NATO de la Varşovia, scrie portalul Sputnik, citat de News.ro.

În discursul său, ministrul moldovean a subliniat că, în pofida neutralităţii sale militare, Republica Moldova se află în continuare pe un „front deschis într-o confruntare non-militară” cu Rusia.

„Propaganda, măsuri economice, incertitudinile din Transnistria şi staţionarea trupelor ruse rămân o sursă constantă de îngrijorări”, a spus Şalaru.

Conflictul, în prezent îngheţat, dintre regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi Republica Moldova a început la sfârşitul fostei Uniuni Sovietice şi a escaladat după prăbuşirea URSS în anii '90. Rusia a trimis trupe în regiune pentru a menţine pacea.

„Cerem susţinerea faţă de iniţiativa noastră de a transforma misiunea (militară rusă) din Transnistria într-o misiune civilă multinaţională. Insistăm totodată ca forţele şi echipamentul militar ale Federaţiei ruse să fie retrase de pe teritoriul (Republicii) Moldova”, a spus Anatol Şalaru.

El a propus, de asemenea, organizarea unor exerciţii NATO în republica Moldova în 2019 şi crearea unui centru regional de antrenament pentru forţele Alianţei în Republica Moldova.

Republica Moldova „va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere al Alianţei” Nord-Atlantice, a subliniat ministrul.

Însă Chişinăul nu urmează să adere la vlocul militar occidental pe termen scurt.

Ambasadorul moldovean la Moscova a declarat pentru Sputnik că problema nici măcar nu se află pe masa discuţiilor.

Anatol Şalaru a declarat anterior că NATO nu va furniza armament Chişinăului.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a promis, anterior, o consolidare a capacităţilor militare moldovene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri