Sorin Ducaru (NATO): Summitul are loc într-un context de securitate îngrijorător

Data publicării:
ducaru

Care sunt provocările acestui summit NATO de la Varşovia?

În primul rând, trebuie subliniat că acest summit are loc în cel complex şi îngrijorător context de securitate de la sfârşitul Războiului Rece încoace. Ne confruntăm cu un arc de criză care începe în vecinătatea estică a Alianţei şi care se continuă în cea sudică şi în acest context NATO se adaptează pentru a răspunde la aceste ameninţări, indiferent că ele referă la o atitudine mai aseritivă la Rusiei sau la ameninţări teroriste, indiferent dacă este vorba despre acţiuni în spaţii fizice sau în spaţiul cibernetic.

Se face o diferenţiere la nivelul alianţei între ameninţările venite din sud şi cele din est?

În primul rând, v-aş sublinia că la nivelul Alianţei noi încercăm să avem o abordare integrată, o abordare care vizează 360 de grade. Este adevărat că există caracteristici specifice legate de ameninţările care ar veni dinspre estul Alianţei sau cele cele care vin din sud. Este o combinaţie între ameninţări care ar putea veni din partea unor actori statali, dar și a unor actori nestatali. Abordarea este calibrată pe diversele caracteristici ale amenințărilor, însă este în același timp integrată. Nu putem vorbi de sud versurs est.

Care vor fi noutăţile pe care summitul le va aduce în zona de apărare cibernetică? Va fi declarat domeniu militar?

Domeniul apărării cibernetie este cu cea mai mare dinamică la nivelul NATO. La summitul de la Varşovia vom marca o serie de iniţiative. Prima se referă la un angajament privind consolidarea apărării cibernetice la nivelul fiecărui stat. Într-o alianţă trebuie să avem în vedere o uniformizare şi o creştere a robusteţii a acestor mecanisme de apărare cibernetică la nivel naţional pe baza unor ţinte pe care NATO le stabileşte. Datorită faptului că această componentă cibernetică a fost obervată şi în acţiunile hibride în care aspectele militare cu cele nemililitare sunt combinate, declararea spaţiul cibernetic drept un domeniu operaţional are în vedere integrarea componentei cibernetice în toate operaţiunile Alianţei, fie ele navale terestere şi aeriene.

Cum vor evolua relaţiile Alianţei cu Federaţia Rusă?

Politica Alianţei vizavi de Federaţia Rusă este definită de două componente. Una este de transmitere a unui mesaj oprivind întărirea securității Alianței, întărirea apărării colective și a componentei de descurajare. Un mesaj de credibilitate şi prin care se manifestă voinţa statelor NATO de a-şi consolida această securitate, dar şi de a dezvolta capacităţile de apărare. Pe de altă parte, există o deschidere spre dialog cu Federaţia Rusă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri