Meșteșug de pe vremea dacilor, dus mai departe de un tânăr de 26 de ani

Data publicării:
mester

În comuna Câmpineanca, fierul se prelucrează şi acum cu foc, ciocan şi nicovală. Cu pasiune şi dăruire, un tânăr de 26 de ani din localitate încearcă să ducă mai departe meşteşugul pe care l-a deprins din copilărie. Din mâinile lui Vasile Dragnea ies adevărate opere de artă.

Lucrăm cu pila, nu lucrăm cu flexul, nu avem ciocane pneumatice, avem un ciocan, o nicovală şi ăsta este produsul finit. Am moştenit din familie, pentru că bunicul meu a fost tot fierar,” explică Vasile Dragnea, meșter fierar.

În timp, tânărul şi-a perfecţionat tehnica cu ajutorul unui meşter din zonă, iar acum lucrează pe cont propriu.

Mi-a plăcut, am simţit ceva, o atracţie, de mic băteam cuie prin pământ, cu ciocanul, aveam o treabă cu ciocanul eu şi venise un om în cadrul şcolii să ne înveţe arta prelucrării metalului, mi-a plăcut,” povesteșteVasile Dragnea.

Eu sunt mulţumit că măcar unul din cei câteva sute pe care i-am instruit a ales să urmeze această meserie şi la nicovală,” spune Gheorghe Ţimiraş, mentorul tânărului fierar.

Din mâinile lui Vasile ies de la ceainice şi ibrice turceşti, până la potire, cădelniţe şi cristelniţe din aramă, aluminiu sau fier.

Atelierul tânărului este amenajat în curtea şcolii din localitate. Vasile încearcă să împărtăşească tainele meseriei şi copiilor din comună, care sunt interesaţi de prelucrarea fierului.

Vom face un ibric, copii. Deci pornim de la o bucată de tablă rotundă şi o batem, o adunăm, se face la un moment dat ca o farfurie şi apoi se strânge, se strânge şi ia forma unui ibric,” explică meșterul copiilor.

„Când eram în clasa a patra am văzut acest atelier şi mi s-a părut foarte interesant şi am vrut să încerc şi eu această experienţă,” zice un copil.

„Îmi place foarte mult această meserie, pe viitor aş vrea să o practic,” adaugă altul.

Conducerea şcolii gimnaziale din localitate vrea ca elevii să înveţe tainele acestui meşteşug şi la clase.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri