VIDEO. „Bijuterii” din ouă, meșteșugite de trei surori

Data publicării:
oua incondeiate bran

Cu toţii cunoaştem Branul pentru castelul său, vizitat de zeci de mii de turişti din ţară şi străinătate. Vă prezentăm o latură mai puţin vizibilă, cea a tradiţiilor pascale păstrate cu sfinţenie. Trei surori din satul Sohodol sunt cel mai bun exempu în aceast sens. De zeci de ani, ele încondeiază ouă. Iar ce iese din mâna lor este un spectacol de culori şi forme. Să le cunoaştem!

surori incondeiere oua

Nina Ghinea este cea mai mare dintre surori. A început să încondeieze ouă încă de când avea 12 ani. A transformat pasiunea şi tradiţia într-o afacere profitabilă după ce a construit un centru meşteşugăresc, unde-şi petrece aproape fiecare zi. Înainte de Paşte, munca se dublează, la fel şi numărul orelor petrecute pentru ca sute de ouă să iasă perfect pentru zilele de sărbătoare.

Eu folosesc tehnica veche, tehnica cu ceară de albine şi cu culori de textile în care se introduc ouăle, dar şi tehnica nouă..Aceara de albine pe care o colorez”, explică Nina Ghinea.

Ceara este principalul element fără de care ouăle nu au strălucirea bine cunoscută. Încondeierea unui singur ou durează chiar şi patru ore, pentru că după fiecare etapă de desen cu ceară oul trece prin vopsea: „Acum scoatem oul de la vopseaua galbenă, îl ştergem... riscul e cam mare la vopsea, nu prinde coaja oului de fiecare dată. Rişti să îl pui la vopsea, să lucrezi pe el şi să nu prindă culoarea. Deci ce vrem să rămână galben astupăm cu ceară, continuăm modelul”, arată sora cea mică.

oua ilustratie paste

-Ce model faceţi aici?

-Sistemul solar.

-Se regăseşte des în ouăle pe care le faceţi?

-De obicei, da.

-Ce semnifică?

-Soarele, lumina, căldura.

După galben, oul este trecut treptat prin culorile roşu şi negru, timp în care este pictat cu ceară.

„Acesta este oul care am lucrat patru ore la el. Mai trebuie să dăm cu puţin lac pentru luciu şi pentru păstrarea culorii şi e gata de vânzare, pentru păstrat şi 200 de ani”, arată meșteșugarul.

Sora mijlocie se laudă că are mai mult talent la desen. Din acest motiv se inspiră şi redă pe ouă scene din viaţa satului.

oua incondeiate bran

Cum se lucrează la fân, cum merg ciobanul cu oile, cum se face o claie, cum toarce, cum ţese, cum se taie lemnele, toate obiceiurile noastre de aici din sat. Cum se lucrează la pâmânt, la cosit, la săpat”, detaliază Mioara Tudor, meșter popular.

În perioada Paştelui, cele trei surori expun ouăle încondeiate la Castelul Bran.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri