„A doua viață”. Dr. Agneta Pal, medicul care a transformat meseria în vocație și a salvat aproape 200.000 de copii

Data publicării:
agneta pal

„Iubesc enorm meseria, iubesc copiii, iubesc medicina, iubesc spitalul”, spune dr. Agneta Pal.

Dăruire totală. De 48 de ani, doamna Agneta Pal este medic pediatru la Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc.

„Am tratat trei generații, bunicii în jur de 12, 13, 14 ani care acum au peste 50, copiii lor și nepoții, de acuma vin cu nepoții”, mai spune dr. Agneta Pal, medic pediatru.

În timp ce mulți dintre colegii ei mai tineri au plecat să lucreze în străinătate, ea a rămas să îngrijească bolnavii și să primească o răsplată fără de preț.

„Îmbrățișările copiilor sunt deosebite, copiii sunt sinceri, nu simulează, nu mint și din cauza asta... pediatria cu totul deosebită este față de medicina internă sau medicina adultului”, adaugă medicul.

De curând a împlinit 72 de ani și ar fi putut să se retragă, să se pensioneze. A ales însă să rămână în camera în care locuiește de cinci ani: camera de gardă a secției de Pediatrie.

„N-au mai fost doritori, nici colegele doamnei doctor și nici din altă parte, nu mai avem medici care să facă lucrul ăsta, adică să asigure urgențele după amiaza, după terminarea programului și pe timp de noapte și în zilele libere și sărbătorile legale”, afirmă Eugen Ciosnar, managerul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc.

„Dacă ea nu ar fi, nu ar avea cine să o înlocuiască. Nu cred că un medic ar prefera să vină de la domiciliu pentru orice chemare”, spune Iosefina Balint, asistenta la secția de Pediatrie.

Pentru doamna doctor Pal fiecare caz este foarte important. Mădălin s-a născut acum un an la maternitatea de la poalele Rarăului. Avea o polimalformație din cauza căreia fața îi era complet deformată.

„Pe moment mi-am pierdut cunoștința, când l-am văzut așa”, spune mama băiețelului.

Pentru părinți a fost un șoc, mai ales că în timpul sarcinii toate analizele și investigațiile arătau o sarcină normală.

„A fost o dramă pentru familie în momentul nașterii. Inițial era disperată de felul în care arată copilul. Cred că am avut 7-10 cazuri de genul ăsta”, spune dr. Agneta Pal, medic pediatru.

Momentul în care Agneta Pal a preluat cazul familiei Boșutar a fost esențial pentru viitorul copilului. A reușit să îi dea copilului șansa la o viață normală.

Este o boală care se poate rezolva, totul este să te ții de timpii operatori ca să se rezolve chirurgical toate defectele”, explică medicul.

Băiețelul a trecut prin două operatii grele. Acum mai are nevoie de o procedură asemănătoare și va arăta ca orice copil de vârsta lui.

Mădălin este doar unul dintre cei aproape 200.000 de copii care au primit a doua viață de la un medic care și-a transformat meseria în vocație.

Citiți și A doua viață”. Prof. univ. dr. Maria Stamatin, mama copiilor născuţi prematur

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri