„A doua viaţă”. Ion Donica, singurul ortoped din România specializat în alungirea oaselor

Data publicării:
ion donica

Sala de operație a secției de Ortopedie din Spitalul Municipal Mangalia seamănă mai degrabă cu un service auto: pe lângă ustensilele medicale, găsești patent, bormaşină, multe şuruburi și chei, alături de câteva dispozitive numite de ortopezii din toată lumea fixatoare Ilizarov.

Medicul Ion Donica este singurul ortoped din România specializat în tehnica Ilizarov, prin care pot fi alungite oasele. A învățat-o la un renumit institut din Siberia, chiar de la inventatorul ei, ortopedul Gavriil Ilizarov.

„Institutul de Ortopedie Kurgan cred că are în jur de 15.000 de pacienţi. Acolo operează o echipă de 70 de medici. Eu, aicia, sunt singur”, spune dr. Ion Donica, medic specialist ortoped.

Și tot singur se descurcă, deși instrumentarul este vechi de 30 de ani. Fixatoarele Ilizarov le-a cumpărat acum 30 de ani, din banii lui. Chiar și așa, nu cere niciun leu pacienților.

Copiii din salonul trei erau toți cu scurtimi de peste 10 centimetri și cu părere de rău majoritatea dintre ei vin la mine având deja câteva tentative de alungire prin metoda clasică”, adaugă dr. Ion Donica, medic specialist ortoped.

Ion Donica are o reputație mondială și face performanță într-un sistem medical prăbușit. Cea mai mare mulțumire este să își vadă pacienții vindecați.

Deși stau chiar și două luni in spital, iar durerile sunt mari, pacienții sunt mereu cu zâmbetul pe buze. Pentru ei, metoda Ilizarov este un vis împlinit.

„Noi am încercat în țară, și la București și la Cluj, și nu am găsit această posibilitate, iar în străinătate costurile sunt peste puterile noastre”, spune mama unui pacient.

O operație de alungire costă în Statele Unite ale Americii 10.000 de dolari pentru fiecare centimetru, în timp ce la Mangalia pacienții medicului Donica nu plătesc nimic.

„Un om foarte deosebit, foarte frumos vorbește cu copiii, dacă copiii nu au dormit și dânsul spune la fel: nici eu nu am dormit, nu se întâmplă nimic”, spune bunica unui pacient.

Alexandru s-a născut cu o malformație din cauza căreia piciorul stâng este mai scurt și mai curbat decât dreptul. În 21 de ani, părinții l-au dus la multe spitale din țară, dar nimeni nu a reușit să îl facă bine. Până când au aflat de tehnica medicului Donica.

„Prima vizită a fost promițătoare, am plecat cu o atitudine pozitivă, pentru că domnul doctor a zis că se poate face, și în sfârsit am primit răspunsul pe care îl doream”, spune Alexandru.

Toți pacienții trec prin același proces: mai întâi o intervenție chirurgicală în care dispozitivul Ilizarov se fixează pe os. Apoi, de patru ori pe zi, tijele se strâng cu câte 25 de milimetri, forţând astfel osul să se lungească. Oameni din toată țara, dar și din străinătate, vin la Mangalia pentru a fi operați de medicul Ion Donica.

„Am avut pacienți din Italia, Nigeria, Republica Moldova, din Canada - cetățean român stabilit acolo, care a umblat prin toată America de Nord și nu a găsit, a venit tot aici să se opereze”, spune dr. Ion Donica, medic ortoped.

Astăzi, aproape 2.000 de pacienți îi mulțumesc doctorului Ion Donica pentru că trăiesc a doua viață.

Citiți și
„A doua viață”. Dr. Agneta Pal, medicul care a transformat meseria în vocație și a salvat aproape 200.000 de copii
„A doua viață”. Prof. univ. dr. Maria Stamatin, mama copiilor născuţi prematur

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri