„A doua viață”. Prof. univ. dr. Maria Stamatin, mama copiilor născuţi prematur

Data publicării:
maria stamatin

Vladimir are nouă ani și se antrenează ca să devină un mare toboșar. Este sănătos, deștept și talentat și puțină lume știe că după naștere a trecut printr-o mare cumpănă. Când băiatul și surioara lui geamănă Anastasia au venit pe lume, nici măcar împreună nu atingeau greutatea unui copil normal. Avea fiecare aproape 800 de grame, de 4-5 ori mai puțin decât greutatea optimă.

„Ne-am speriat la început, pentru că nu prea aveau formă de copii”, povestește Mimi Cantemir, mama gemenilor.

Această situație se repetă în fiecare a zecea familie din România în care vine pe lume un copil. Numărul nașterilor premature a ajuns în acest moment la 12%.

Eforturile de recuperare sunt uriașe și durează câteva luni până când părinții aud pentru prima oară glasul copilului lor.

„Sunt copii cu nevoi speciale. Se luptă pentru fiecare fărâmă de viață”, spune prof. univ. dr. Maria Stamatin, șeful Secției de Neonatologie, Maternitatea Cuza Vodă.

Vladimir și Anastasia au fost botezați chiar de medicul neonatolog Maria Stamatin, care i-a îngrijit mai bine de două luni cât au stat la Terapie Intensivă. După ce i-a salvat, le-a urmărit creșterea și dezvoltarea și este mândră de ei.

Anastasia face pictură pe sticlă, de icoane pe sticlă. Acum a ajuns să facă și icoane pe lemn și icoane pe piatră. Vladimir vrea să ajungă al doilea Țăndărică”, spune prof. univ. dr. Maria Stamatin.

În secția de neonatologie de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași sunt îngrijiți anual aproape o mie de prematuri care vin din toată Moldova. Medicul Maria Stamatin și echipa ei fac eforturi supraomenești ca să nu le dea părinților vești proaste.

„Este extraordinar de important suportul pe care îl oferi familiei pe perioada când copilul este internat”, afirmă prof. univ. dr. Maria Stamatin.

De aproape 30 de ani, medicul Maria Stamatin și-a dedicat viața copiilor. A înființat practic Secția de Neonatologie, singura de acest gen din regiunea Moldovei și astfel lupta cu riscurile cauzate de nașterile premature a devenit un pic mai simplă.

„Toate manevrele care se fac la acești copii trebuie să se facă cu foarte, foarte multă blândețe”, subliniează șefa secției de Neonatologie de la Maternitatea Cuza Vodă.

Dedicare, blândețe și profesionalism. Medicul Maria Stamatin și-a transformat profesia în vocație și marea ei bucurie este când primește vești de la cei pe care i-a vegheat și i-a îngrijit.

„Faptul că ne scriu: "Mulțumesc din suflet că ne-ați dat șansa la viață!", pentru noi neonatologii și asistentele din acest serviciu este mai important decât orice lucru din lume”, spune prof. univ. Maria Stamatin.

.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri