Cartelul notarilor. Reportaj filmat cu camera ascunsă

Data publicării:
stampila notari

Ne-am interesat în mai multe cabinete notariale cât costă eliberarea unui certificat de divorţ. Tariful cerut de notari diferiţi era acelaşi, dar cu 300 de lei mai mare decât preţul perceput de Primărie pentru acelaşi serviciu.

Înregistrare cu camera ascunsă:

notar 1: În jur de 800 de lei.

notar 2: Deci 800 de lei? Da. Este 500 plus TVA certificatul de divorţ, dar mai sunt nişte acte aferente.

notar 3: 800 de lei, cam aşa!

Pentru autentificarea actelor de studii, aceeaşi situaţie.

notar 1: O diplomă de studii... Care ar fi costurile? 10 lei pagina pentru legalizarea documentului.

notar 2: Ce să faceţi la diplomă? Să o legalizaţi? 10 lei pe pagină, plus TVA.

Inspectorii de la Consiliul Concurenţei sunt exasperaţi.

„E un cartel legal. Dacă nu ar exista legea, comportamentul lor ar fi ilegal. Ar trebui ca notarii împreună cu Ministerul Justiţiei să stabilească o listă de prestaţii la care se liberalizează preţul timp de un an şi de trei ani de zile această listă nu a fost decisă de Uniunea Notarilor şi Ministerul de Justiţie”, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În replică, reprezentanţii celor 2.500 de notari din România spun că există concurenţă şi că au liberalizat trei servicii încă din 2012. Problema ar fi că autorităţile nu au făcut niciun studiu pentru a vedea cum au evoluat preţurile între timp.

Acest program-pilot trebuie urmărit, trebuie observat care sunt efectele în urma lui. O situaţie similară a fost în Olanda unde s-a liberalizat complet piaţa, iar finalul a fost creşterea tarifelor”, arată Miruna Popescu, purtător de cuvânt al Uniunii Notarilor Publici din România.

Cele trei servicii notariale unde cel puţin teoretic puteţi găsi preţuri diferite între notari sunt lichidarea regimului matrimonial, convenţiile matrimoniale şi lichidarea regimului matrimonial în cadrul succesiunilor. Pentru multe dintre serviciile notariale există însă varianta instanţelor sau a mediatorului autorizat, iar tarifele pot fi şi la jumătate faţă de onorariul cerut de notari.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri