OAMENI CARE SCHIMBĂ LUMEA. Burse primite după patru ani, de elevii constănţeni 

Data publicării:
elevi-1

„Consiliul local al municipiului Constanţa a aprobat acordarea a 9623 de burse. Astfel, un elev cu rezultate la concursuri naţionale şi internaţionale primeşte 100 lei pe lună, elevii care obţin media peste 8,50 şi media 10 la purtare primesc 25 lei pe lună, bursă de merit, iar cazurile sociale primesc 75 lei pe lună”.

Lupta reprezentanţilor elevilor a început în luna aprilie a acestui an. Pentru Alexandru Manda şi Eduard Burghelia, liderii asociaţiei, au fost zile întregi de documentare şi perseverenţă.

Constantin-Alexandru Manda, preşedintele AEC: „Eram ruşinea ţării, eram singurul muncipiu de judeţ care nu dădea burse şi am făcut brainstorming-ul, am făcut proiectul de hotărâre, expunerea de motive şi am hotărât să o înaintăm domnului viceprimar Făgădău, care avea atribuţiile delegate şi tuturor consilierilor locali şi am început în luna aprilie să discutăm cu fiecare în parte”.

După două luni de tratative cu autorităţile locale, elevii nu au primit niciun răspuns.

Constantin-Alexandru Manda, preşedintele AEC: „Discuţiile mergeau destul de greu cu primăria, nu prea eram băgaţi în seamă, ni se spunea că săptămâna viitoare discutăm, aprobăm până atunci, treceau consiliie locale unul după altul”.

Andrei Eduard Burghelia, vicepreşedintele AEC: „Mai mult ne-am descurajat atunci când ni se spunea că <la Primărie nu avem bani>”.

În iulie, au decis să dea în judecată Consiliul Local. Cu Legea Educaţiei în mână, au mers la judecătorie.

George Farauanu, secretarul general AEC: „Am depus o cerere de chemare în judecată pe contencios administrativ obligând consiliul local de a emite un act administrativ prin care să se stabilească cuantumul şi numărul burselor elevilor din Constanţa”.

Între timp, dosarul a rămas fără obiect, întrucât, la mijlocul lunii septembrie, Consiliul Local a adoptat în final o hotărâre prin care a alocat bani pentru plata burselor.

Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa: „S-au acordat burse în cuantum de două milioane de lei noi. (De ce nu au fost acordate burse până acum?) Asta este o întrebare mai dificilă, să spunem că nu a fost voinţă politică.”

Burse în Constanţa

Bursă de performanţă: 100 lei/lună

Bursă de merit: 25 lei/lună

Bursă de studiu: 25 lei/lună

Bursă socială: 75 lei/lună

Elevă: „Investesc, îmi iau culegeri pentru facultate, deoarece mai am puţin şi pentru Bacalaureat”.

Elev: „Această bursă e extrem de bună, mă ajută să îmi cumpăr manuale, fiind clasa a XII-a”.

Acum, reprezentanţii elevilor vor să stabilească o întrevedere cu viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei pentru a obţine sume mai mari pentru burse în semestrul al II-lea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri