OAMENI CARE SCHIMBĂ LUMEA | Profesor de la UBB, premiat în SUA

Data publicării:
profesor 1

În urmă cu cinci ani, Pacific Northwest National Laboratory a strâns cinci specialiști, printre care și clujeanul Flaviu Turcu. Echipa a construit în doi ani și jumătate un recipient care recreează condițiile din subteran şi care estimează şi temperaturile şi presiunea la care ar fi supuse gazele. Proiectul a fost finanțat cu 30 de milioane de dolari de Departamentul Energiei din SUA, în scopul de a combate schimbările climatice din ultimele zeci de ani.

„Gazele cu efect de seră au impact puternic în schimbarea climatului. Până în 2050 este posibil să trecem cu 3,5 grade Celsius în medie peste valoarea din urmă cu 200 și ceva de ani”, spune lector univ. dr. Flaviu Turcu, profesor la Facultatea de Fizică a UBB.

Întors în România, profesorul universitar Flaviu Turcu a adus în laboratoarele Centrului Național de Rezonanță Magnetică din cadrul Universității Babeș-Bolyai un suflu nou. Foștii săi profesori văd reușita tânărului ca pe o încurajare pentru viitorii cercetători din România.

Ceea ce îl caracterizează pe Flaviu spre deosebire de alți excelenți și foarte buni cercetători pe care îi avem este că are un spirit practic deosebit”, spune Simion Simon, directorul Institutului de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Științe

Această invenţie le-a adus unul din cele o sută de premii anuale acordate tehnologiilor revoluţionare care ajung să îmbunătăţească viaţa omului. R&D100 Awards sunt cunoscute și sub titulatura de „Oscarurile Inventicii”. În 2015, au candidat la acest premiu 1.000 de proiecte. În ultimii 50 de ani, premii R&D100 au fost acordate unor tehnologii revoluționare precum bancomatul şi ecranul LCD, ori medicamentelor pentru tratarea cancerului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri