Paradis „stupefiant”. România, poarta principală de intrare a drogurilor în Occident

Data publicării:
drogg

În ultimii ani, România a devenit o poartă principală de intrare a drogurilor. Cei mai periculoși traficanți și-au mutat afacerile în țara noastră după ce piețele lor tradiționale, Spania, Olanda și Marea Britanie au ajuns să fie tot mai nesigure în urma intensificării controalelor.

Portul Constanța, al doilea ca mărime din Europa, după Rotterdam, este, astăzi, una dintre rutele principale de introducere a cocainei în UE.

„Nu avem acolo o vulnerabilitate din punctul de vedere al securitații, însa imaginația traficanților și modul de operare le confera posibilitatea sa penetreze acest sistem de protecție”, spune un procuror șef DIICOT, de la Serviciul Antidrog .

În luna ianuarie 2009, procurorii polițiștii au descoperit, în incinta portului, peste o tonă de cocaină. Drogurile, în valoare de 40 de milioane de euro, au fost aduse, cu vaporul, din Brazilia, de o reţea de traficanţi români şi spanioli.

Și tot în portul Constanța, în anul 2012, unul dintre cei mai periculoși traficanți de droguri din Europa, bulgarul Evelin Banev, a introdus 50 de kilograme de cocaină. Modul de acțiune al traficanților întrece orice imaginație.

Am avut o captură de umerașe făcute din cocaină, am avut textile impregnate cu cocaină”, spune Aura Lixandru, export - Laboratorul de testare a drogurilor din IGPR.

Cum au devenit traficul și consumul de droguri două amenințări la adresa securității naționale, aflați, duminică, de la ora 22.30, într-un reportaj Din|interior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri