ROMÂNIA DIN PLIC. Epoleţi pătaţi de mită: Când cei care trebuie să apere legea sunt primii care o încalcă

Data publicării:
plic

Agent 1: Îl citeşti şi tu pe băiat de treabă (…) Se cunoaşte după faţă. Îl faci să audă, adică să fie clar că sancţiunea este de 930 de lei şi pleci. O să vină el la tine...

Agent 2 (femeie): Poziţia aia de macho sau cum?

Agent 1: Pac, pac…să pară că îi faci lui o favoare.

Sursa: referatul procurorilor

Brăila, 2015. 22 de polițiști de la Circulaţie sunt anchetați. Procurorii au sute de înregistrări audio și video, fac 16 percheziţii și 11 arestări. Lăcomia lor şi dorinţa de a nu plăti a şoferilor care au încălcat legea lasă Poliția Rutieră din Brăila fără agenți de circulație, după o anchetă a Direcției Generale Anticorupție.

În plus, referatul procurorilor arată că unii agenţi au şi predat „bobocilor” lecții despre cum trebuie cerută și primită șpaga. Agenţii ar fi cerut între 100 şi 1.500 de lei ca să îi scutească de amenzi pe şoferii care nu respectau regulile de circulaţie. Procesul în care cei 22 de polițiști sunt acuzați de corupție este în desfășurare.

Braşov. Claudiu Tămârjan, fost şef al Poliţiei Rutiere din oraş. De-a lungul unui an, spun anchetatorii, a fost ispitit cu peşte, sucuri şi apă minerală, carduri de alimentare pentru combustibil şi lemne pentru foc. Toate pentru ca şoferii care treceau pe roşu sau nu aveau centură de siguranţă să nu îşi păteze numele.

Poliţstul a fost acuzat de şase fapte de trafic de influență, 11 fapte de instigare la abuz în serviciu şi de folosirea informaţiilor nedestinate publicităţii.

Claudiu Tămârjan a fost reţinut în iunie 2014. La un an şi jumătate de la reţinerea poliţistului, Curtea de Apel din Braşov a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul lui Claudiu Tămârjan: trei ani de închisoare, cu suspendare, şi doi ani interdicţia de a ocupa o funcţie publică.

În prezent, este colaboratorul unui om de afaceri de pe piaţa imobiliară.

Constanţa. Ianuarie 2014. Trei dansatoare de la un restaurant libanez ard de vii în timpul serviciului. Proprietarul e acuzat de 46 de infracţiuni, printre care şi ucidere din culpă. Un poliţist de frontieră îşi oferă ajutorul: influenţa pe care ar avea-o la nivel înalt l-ar putea ajuta pe afaceristul din Constanţa. Cu un preţ. 22.000 de euro, mobilă şi o maşină.

Dorinţele agentului Cicerone Dincă au fost prea mari pentru omul de afaceri, care l-a denunţat la DNA. Poliţistul de frontieră a fost acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Pe 11 noiembrie 2015, magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat pe poliţist la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Cicerone Dincă a atacat decizia şi a vrut să scape de arestul preventiv, ultima oară pe 8 ianuarie 2016, dar fără rezultat.

Şi acum, la jumătate de an distanţă, Cicerone Dincă este în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Decizia poate fi atacată.

La sfârşitul lui 2014, trei poliţişti din Bistrişa Năsăud îşi pierd joburile. E vorba despre fostul comisar-şef al Serviciului Rutier Bistriţa-Năsăud, fostul şef al poliţiei Năsăud şi de fostul comandant al Inspectoratului.

Procurorii îl acuză pe fostul şef al Poliţiei din Bistriţa Năsăud, printre altele, că ar fi primit mai multe cadouri cu titlul de mită de la un om de afaceri din judeţ, totul pentru a evita sancţionarea unui subaltern. Din presupusa mită fac parte o maşină de teren, dar şi o armă de vânătoare în valoare de circa 4.000 de euro.

Toţi, spun procurorii, au încercat să îl protejeze pe un om de afaceri.

În Bucureşti, doi ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale al sectorului 6 au ajuns să fie acuzaţi şi de ultraj, după ce au luat mită 8000 de lei într-un complex comercial din Bucureşti.

Când au ieşit dintr-un centru comercial cu mita în buzunar, cei doi poliţişti au dat de un ofiţer al DNA sub acoperire, care le intrase în maşină pe jumătate. Ca să scape de el şi să rămână cu banii, poliţiştii l-au târât pe ofiţer până undeva la ieşirea din centrul comercial.

Un dezvoltator imobiliar din Sinaia ar fi ocolit şi el căile legale şi s-ar fi înteles cu şeful Poliţiei să îl protejeze de controale. La început, omul de afaceri a plătit în produse: peşte şi carne tocată. Ulterior, însă, a trecut la comisioane.

Sunt şi poliţişti care şi-au pus în pericol libertatea şi cariera pentru şpăgi de câţiva lei. Fripturi, baxuri cu apă, ţuică sau peşti înveliţi în ziare. Sunt spăgi pentru care oamenii legii au fost trataţi la fel ca marii corupţi.

Vasile Lincu preşedintele Sindicatului Pro Lex: „Este ca un drog. Au apucat să ia o dată şi şi-au stabilit cheltuielile, nivelul de trai, şi în funcţie de sumele care erau necuvenite. Aş propune ca parlamentarii să ia în calcul adăugarea unui spor de pedeapsă pentru oamenii legii, fie ei procurori, judecători sau poliţişti, care săvârşesc fapte de corupţie”.

În fiecare an, între 200 şi 300 de angajaţi ai Ministerului de Interne ajung să fie acuzaţi că au primit bani sau alte bunuri ca să încalce legea. Cu toate acestea, în ultimii 5 ani, au fost condamnaţi mai puţin de 100.

În plus, anul trecut a crescut numărul plângerilor privind fapte de corupţie la nivel local. Mai exact, în primul semestrul al anului 2015 au fost 4.327 reclamaţii, cu 316 mai multe faţă de 2014, în aceeaşi perioadă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri