5 motive științifice pentru care detestăm atât de mult zilele de luni

Data publicării:
AAEAAQAAAAAAAAWTAAAAJDdlZjIxZjk1LTUzMmUtNGVjMy1hYmEyLTNjMTI2YjM0ZjI1Yw

În idiomul muncitoresc se numește „tristețea de luni”. Site-ul Mental Floss a pus cap la cap câteva motive științitice pentru care detestăm, de obicei, zilele de luni.

Motivul nr.1:

Somnul. Din moment ce majoritatea oamenilor nu dorm suficient în timpul săptămânii, din cauza aglomerării cotidiene a zilelor de lucru, weekend-ul vine ca o gură de aer proaspăt. Sunt suficiente o oră sau două în plus sâmbăta și duminica, pentru ca ceasul nostru biologic să asimileze această schimbare temporală ca fiind „literă de lege”. De aceea, susțin oamenii de știință, corpul nostru tinde să se acomodeze greu la ieșirea din regimul somnului de weekend și să ia de la capăt, lunea, orarul de muncă, într-un nou regim de somn.

Motivul nr. 2:

Socializarea la locul de muncă. Psihologul Alex Gardner explica într-un studiu„ura” față de diminețile de luni este guvernată de instincte tribale adânc înrădăcinate. Angajații preferă să se simtă parte dintr-un „trib” la sfârșitul weekend-ului și, lunea, au nevoie insațiabilă a vorbi mai mult între ei decât în alte zile, pentru a crea „zone comune” de siguranță, comoditate și relaxare.

„Locul de muncă ar putea fi cel mai bun loc pentru zilele de luni, pentru că, în esență, suntem niște oameni ai grotei în costume de oraș (...) După ce ne-am construit legătura tribală, suntem pregătiți pentru o săptămână productivă, în timp ce alți oameni, care au pornit în diminețile de luni cu motoarele turate la maxim, s-ar putea arde”, susține Alex Gardner.

Motivul nr. 3:

Marțea, miercurea sau joia nu sunt mai puțin deprimante decât „infama” dimineață de luni, susțin oamenii de știință. Motivul? Dacă le cerem mai multor persoane să își monitorizeze regulat sentimentele pe care le manifestă față de zilele săptămânii, vom descoperi că și marțea, și mercurea, și joia intră în aceeași categorie detestabilă cu reputația zilei de luni. Iar vinerea se bucură de sentimente pozitive doar pentru că reprezintă „pasarela” spre weekend. Totuși, comparat cu restul zilelor de muncă ale săptămânii, lunea rămâne însă cea mai antipatizată, din cauză că schimbarea emoțională este mult mai puternică între ziua de dumină și cea de luni, decât între restul celorlalte zile.

Motivul nr.4:

Starea de sănătate. Statistic, în zilele de luni au loc cele mai multe accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. De asemenea, lunea pare a fi ziua în care tensiunea arterială este cea mai ridicată.

Motivul nr. 5:

Nu suntem mulțumiți de locul de muncă. Un studiu Gallup, efectuat în 2013 în rândul americanilor, arăta că 70% dintre angajați își detestau job-ul sau, în cel mai bun caz, manifestau nepăsare față de locul de muncă. Acest lucru are o influență covârșitoare asupra a ceea ce oamenii de știință numesc „blues-ul de luni”, care începe cu accese de anxietate duminica. Acesta este și motivul pentru care, potrivit măsurătorilor sociologice, cele  mai multe cereri pentru un loc de muncă sunt depuse marțea sau în oricare altă zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri