A murit actrița Cristina Stamate

Data actualizării: Data publicării:
cristina-stamate

Actrița Cristina Stamate a murit luni dimineață, la vârsta de 71 de ani, fiind internată în Spitalul Floreasca. Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946.

Actrița Cristina Stamate a fost internată de urgență, joi,  la Spitalul Floreasca. „Este venită la noi, pentru că i s-a făcut rău. Este în investigații. Are o patologie preexistentă importantă și, după ce o investigăm, stabilim dacă rămâne internată sau nu, a spus atunci Bogdan Oprița, purtător de cuvânt al spitalului.

Actriță recunoscută, a jucat în sute de roluri în piese de teatru și film, producții de televiziune, a scris o carte de eseuri.

Supranumită "Sufletul teatrului de estradă din Bucureşti", Cristina Stamate şi-a dorit mai întâi să devină avocat. Chiar s-a pregătit pentru Facultatea de Drept, însă a devenit studentă la Teatru.

M-am făcut actriță pentru că examenul la Institutul de Teatru s-a dat înainte cu două săptămâni și pentru că nu eram foarte hotărată. Eu îmi doream să devin avocată dar cei din jurul meu spuneau ce talentată sunt eu și cum ar trebuit să mă fac eu actriță. I-am crezut pe cuvânt și am dat la teatru și am intrat”, a spus Cristina Stamate la Digi24.

A fost începutul unei cariere ce s-a întins pe o jumătate de secol. Publicul i-a admirat zâmbetul inconfundabil în sute de roluri. Primele, pe scena Teatrului Dramatic din Arad. Consacrarea a venit însă la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, în paralel cu apariţiile la emisiuni de televiziune. Cristina Stamate nu a lipsit nici de pe mare ecran - a făcut parte din distribuţia filmelor "Grăbeşte-te încet" şi "Secretul lui Bachus".

Viaţa personală şi-a ţinut-o departe de ochii publicului. S-a căsătorit la doar 20 de ani. A divorţat, discret, 11 ani mai târziu. „Merită să iubim oamenii şi atunci când ei nu ne iubesc”, spunea Cristina Stamate, al cărei motto personal era "Mie îmi pasă!".

În 2007, a publicat un volum culinar, apoi altul de eseuri. A înfiinţat şi un club de teatru, unde şi-a reluat o pasiune mai veche - să predea copiilor. În 2015, Cristina Stamate a trecut cu bine de o operaţie pe cord deschis.

Acum, când nu mai e, ne-a rămas amintirea zâmbetului ei şi o mărturisire cât o lecţie de viaţă.

Cristina Stamate: „Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna.”

Citiți și

Alexandru Arșinel: Cristina Stamate a fost o actriță de revistă extraordinară

ARHIVĂ. Cu respect, Cristina Stamate

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri