A. Năstase: O lege a grațierii ar trebui discutată, dar nu trebuie considerată o soluție-miracol

Data publicării:
adrian nastase foto facebook 01 12 2015

O lege a grațierii ar trebui discutată, dar ea nu trebuie considerată o soluție-miracol, afirmă fostul premier Adrian Năstase, într-o postare pe blogul său.

adrian nastase foto facebook 01 12 2015

Potrivit acestuia, trebuie luate o serie de măsuri, dar este o greșeală a nu pune chestiunea grațierii într-un context mai larg.

"Nu cele 3000 de persoane ce vor beneficia de lege vor rezolva problema. Sigur că legea este necesară - de ani de zile m-am pronunțat în acest sens - (conținutul ei mai poate fi discutat), dar ea nu trebuie considerată ca o soluție miracol. Procurorul general a vizitat Franța și a aflat că acolo, deși gradul de suprapopulare a închisorilor este de 200%, nu se adoptă o lege a grațierii. Poate că Ministerul justiției ar trebui să organizeze o vizită a șefilor parchetelor la sediul CEDO pentru a afla riscurile legate de hotărârea pilot. Poate că o altă soluție ar fi ca, în măsura în care ar veni o astfel de penalizare, suma respectivă să fie suportată și din bugetul parchetelor. Ar trebui să existe și un tip de solidaritate în zona justiției față de astfel de probleme. Altfel, pare că unii sunt cu valorile și cu americanii (deși nu mai e chiar atât de clar) iar alții cu plata banilor. Ar trebui să ne uităm cu mai multă atenție la ce au realizat canadienii sau norvegienii în domeniul executării pedepselor. Într-un cuvânt, să avem mintea mai deschisă și să încercăm să înțelegem rolul prevenirii și pe cel al reinserției sociale, ca faze anterioare și ulterioare pedepsei. Un astfel de program s-ar putea numi 'Programul a doua șansă", afirmă Năstase, în postarea pe blog.

În opinia acestuia, o posibilă lege a grațierii nu ar trebui discutată în afara unei abordări mai largi vizând politica penală a Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri