Alpinista Dor Geta Popescu va fi înmormântată miercuri, la Râşnov

Data actualizării: Data publicării:
dor
Foto: Facebook

Trupul neînsufleţit al alpinistei Dor Geta Popescu a fost depus la capela Bisericii Sfântul Nicolae din Râşnov. Adolescenta va fi înmormântată mâine. Celălalt copil care şi-a pierdut viaţa în avalanşă, Erick Gulacsi, va fi incinerat la Cluj-Napoca, iar familia spune că va duce pe vârful muntelui cenuşa lui.

dor
Foto: Facebook

Autorităţile locale din Râşnov iau în calcul ca miercuri, când urmează să fie înmormântată fata de 13 ani, să fie declarată zi de doliu în oraş.

De asemenea, consilierii locali vor propune în următoare şedinţă acordarea titlului de Cetăţean de Onoare postmortem tinerei alpiniste.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, Ovidiu Popescu, aflat alături de fiica sa pe munte în momentul producerii avalanşei a fost externat luni, la cerere, din Spitalul Municipal Hunedoara.

Sora Getei Popescu, Crina Coco Popescu, şi ea alpinistă, a venit în ţară din Italia şi a mers la mama ei, stabilită la Cluj în urmă cu trei ani, după ce a divorţat de Ovidiu Popescu. Cele două vor veni, luni seară, la Râşnov.

Trupul colegului său de club, Erik Gulacsi, mort şi el în avalanşa din Munţii Retezat, a fost luat luni de către familie de la morga spitalului din Deva şi transportat la Cluj, unde va fi incinerat. Această decizie a fost luată de familia băiatului, scrie News.ro.

Erik Gulacsi avea 12 ani şi era un alpinist profesionist. Era coleg cu Dor Geta Popescu la Clubul Montan Altitudine din Râşnov. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani. A reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă cânbd a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani. Era elev la Şcoala Generală nr 2 din Braşov.

Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală care au făcut autopsia în cazul celor doi copii au spus că aceştia au murit la scurt timp de la producerea avalanşei, din cauza politraumatismelor cranio-cerebrale "deosebit de grave". Aceştia nu s-au putut pronunţa cu privire la existenţa echipamentului de protecţie avut în momentul producerii catastrofei.

Poliţiştii hunedoreni au deschis dosar pentru ucidere din culpă în cazul accidentului montan de sâmbătă după-amiază, când şi-au pierdut viaţa cei doi copii alpinişti. 

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov au spus că aşteaptă rezultatele anchetei penale în cazul tragediei din Masivul Retezat şi vor face verificări în funcţie de concluziile acesteia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri