Ambasadorul Bulgariei despre flota NATO propusă de România: Nu suntem adepții soluțiilor regionale

Data actualizării: Data publicării:
steag bulgaria - captura digi

Diplomatul explică refuzul Sofiei din vara anului 2016 printr-un fel de strategie a autorităților bulgare, care preferă în locul „soluțiilor regionale” decizii „luate cu aportul tuturor statelor membre”. Todor Churov a făcut aceste precizări într-un interviu acordat ziarului „România liberă”.

steag bulgaria - captura digi

Întrebat despre decizia autorităților de la Sofia de a respinge propunerea României de formare a unei flote comune bulgaro-româno-turcă la Marea Neagră, sub egida NATO, ambasadorul Bulgariei la București a răspuns: „Consider că această întrebare este depăşită de evenimente și că securitatea la Marea Neagră a fost soluționată în mare parte la întâlnirea miniştrilor Apărării din cadrul NATO la Bruxelles, la jumătatea lunii februarie. Totuşi, doresc să amintesc poziţia Bulgariei – noi nu suntem adepţii soluţiilor regionale care reprezintă, de fapt, opţiunea formatului trilateral. Considerăm că în regiunea Mării Negre, precum şi în celelalte părţi ale zonei de responsabilitate a NATO trebuie să existe decizii comune, luate cu aportul tuturor statelor membre, cum ar fi o uniune maritimă militară, o utilizare optimă a trupelor permanente maritime militare, organizarea exerciţiilor militare comune şi crearea unui element de coordonare, corelat cu МARCOM, Northwood”.

Pe 16 iunie 2016, președintele Rosen Plevneliev, premierul Boyko Borissov și ministrul Apărării Nikolai Nencev din Bulgaria au precizat, într-o declarație comună, că Sofia respinge ideea creării unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România.

Nencev mai arăta că omologul său român de la acea dată, Mihnea Motoc, a prezentat ideea unei flote comune la Marea Neagră la care să participe Bulgaria, România și Turcia, față de care el și-a exprimat însă dezacordul, insistând că orice decizie trebuie luată de conducerea politică la nivelul NATO.

Potrivit fostului premier Borissov, nave ale NATO ar putea proteja granița maritimă bulgară doar în situația unui val puternic de migrație pe mare.

Ulterior, în octombrie 2016, într-un interviu acordat Digi24, ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, declara că o eventuală flotă NATO în Marea Neagră „va aduce tensiuni în plus, de care nu are nimeni nevoie în această regiune”.

Interviul integral cu ambasadorul Bulgariei la București poate fi citit AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri