Ariile naturale protejate, modificate fără HG şi fără avizul Academiei - proiect

Data publicării:
rosia montana wiki

Ariile naturale protejate vor putea fi modificate în scopul scoaterii din acestea a unor terenuri pe care să poată fi efectuate exploatări de resurse minerale, fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei Române.

rosia montana wiki

Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai coaliției de guvernământ, PSD-ALDE, având semnătura și unor foști miniștri ai Economiei sau Energiei, scrie profit.ro.

Argumentul acestora este că există licențe vechi de concesiune minieră pentru terenuri care au fost declarate ulterior arii naturale protejate.

Până în iunie 2007, modificarea limitelor ariilor naturale protejate putea fi decisă doar de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, dar cu avizul Academiei Române. După 2007, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență și stabilește în prezent că, în cazul ariilor naturale protejate de interes național, pentru care nu există limite identificate, stabilirea și modificarea acestora este prin hotărâre a Guvemului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, în baza unui studiu științific, cu avizul Academiei Române și cu aprobarea autorității publice centrale pentru protecția mediului și pădurilor.

Autorii proiectului de lege arată că aceste prevederi au făcut imposibilă modificarea limitelor unor arii naturale protejate atât pentru corectarea unor erori majore privind suprafața ariei, cât și pentru scoaterea din interiorul ariei naturale a unor suprafețe de teren aferente perimetrului de exploatare a resurselor minerale, pentru care exista, la data instituirii regimului de arie naturală protejată, o Hotărâre de Guvern, în vigoare, pentru aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri