Bacalaureatul de toamnă | Prima probă scrisă

Data publicării:
bac 2016 toamna

42 de mii de absolvenţi de liceu încearcă din nou să ia diploma de bacalaureat la sesiunea de toamnă. Examenele scrise au început astăzi cu proba la limba şi literatura română. Şi la profilul uman, şi la cel real sau tehnologic, mulţi candiaţi au fost puşi în dificultate de o poezie. Diferiţi au fost doar autorii - cei de la real au avut de ales între Lucian Blaga, Nichita Stănescu şi Mihai Eminescu. În timp ce opţiunile umaniştilor au fost Tudor Arghezi şi Ion Barbu!

Candidaţii de la profilurile real şi tehnologic au avut de comentat la subiectul al treilea, cel care are cel mai mare grad de dificultate, o poezie a unuia dintre scriitorii: Lucian Blaga, Nichita Stănescu sau Mihai Eminescu.

"Luceafărul" a fost alegerea celor mai mulţi dintre candidaţii de la Liceul Economic Viilor.

- Ştii poezia?

- Pe toată? Nu!

- Dar cât ştii?

- Cât ştie tot omul. Îmi aduc şi eu aminte că este vorba despre... Cătălina. Cât îşi aduce aminte omul: Cobor în jos Luceafăr blând.Cât îşi aduce aminte omul. E foarte mare. Nu am putut să o învăţ niciodată.

***

- Ce a trebuit să abordezi?

- Tema şi viziunea despre lume în această poezie.

- Nu a fost foarte complicat, având in vedere că eu am învăţat alte romane. Nu poezie.

- De ce nu ai învăţat şi poezia?

- În primul rând nu m-am aşteptat să pice şi în al doilea rând pentru că nu le înţeleg şi nu îmi place.

Au fost şi candidaţi care au preferat un alt poet.

„Chiar mi-am dorit să cadă Blaga, adică poezie în special că le-am învăţat mai bine şi mi-a plăcut ce a căzut. Mi-a plăcut mai mult curentul modernist şi a fost ok decât Eminescu.”

Tot o poezie la alegere, de Tudor Arghezi sau Ion Barbu, au primit şi candidaţii de la profilul uman. Li s-a cerut să scrie un eseu despre tema şi viziunea autorului.

Ilea Viorel, inspector Şcolar la IŞJ Bihor: „În privinţa gradului de dificultate el a fost unul mediu. Subiectele au fost extrem de accesibile. Formulările au fost clare, precise. Nu au putut exista dubii în privinţa cerinţelor pe care aceste subiecte le-au presupus. Subiectul al treilea a fost realizarea unui eseu de 600 900 de cuvinte el a fost generos.”

La primul subiect, candidaţii la proba de Limba şi literatura română a bacalaureatului de toamnă au avut de rezolvat 9 cerinţe legate de un text la prima vedere. Subiectul al doilea presupunea realizarea unui text argumentativ pe o temă dată.

„E mai ok ca prima oară.Am mai citit, am mai învăţat. E mult mai bine. Sper să fie note mult mai bune.”

Săptămâna aceasta sunt programate încă două probe ale examenului: cea obligatorie a profilului şi cea la alegere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri