Brățara dacică descoperită în Olt a fost tăiată cu o daltă

Data actualizării: Data publicării:
bratara dacica

Comoara dacilor, ciopârţită în Oltenia! Brăţara de aur recuperată de un poliţist de la un localnic din Olt este autentică, veche de peste 2000 de ani şi incompletă, a anunţat astăzi directorul Muzeului Naţional de Istorie. Aproape un sfert din podoaba de valoare inestimabilă lipseşte, iar bănuielile specialiştilor se îndreaptă spre cel care a descoperit bijuteria şi care avea de gând să o vândă la casa de amanet.

Experţii au confirmat că brăţara găsită la Optaşi, Olt, este autentică, de pe vremea dacilor. O bucată bună lipseşte însă din ea. A fost ruptă recent, spun muzeografii.

A fost tăiată cu o daltă şi pe suprafaţa ei poartă urme de lovituri cu dalta sau cu pila. Este o brăţară de aur, databilă la mijlocul secolului I înainte de Hristos, decorată cu un cap de dragon înnaripat, după modelul deja cunoscut al brăţărilor de la Sarmizegetusa”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie.

Muzeografii vor să recupereze şi partea lipsă din brăţara dacică. Podoaba a fost găsită acum doi ani de un bărbat din Olt, care le-a spus poliţiştilor că a descoperit-o în curte, când săpa fundaţia gardului. Soţia lui recunoaşte că la ei acasă a fost distrusă comoara din aur de 24 de karate.

Nu ştiam ce este. Le-am dat-o copiilor să se joace. Se juca aşa cu ea, da, a rupt o parte din ea”, a povestit Gabriela Stănciucu.

Chiar şi aşa ruptă, cel care a găsit brăţara dacică a vrut să o vândă unei case de amanet. A doua zi, poliţiştii îi băteau la poartă şi confiscau podoaba. Tânărul de 27 de ani este anchetat acum de poliţişti şi procurori care au multe întrebări.

Locul de unde a fost extrasă, în ce context, dacă acolo este un sit arheologic, şi ce persoană a distrus-o. Dacă nu e în situl arheologic nu este furt, însă ea trebuia predată”, a declarat Augustin Lazăr, procuror general.

Brăţara care cântăreşte 108 grame va rămâne la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti până la terminarea anchetei, dar nu va fi expusă. Abia apoi vor decide specialiştii dacă lasă publicul să o admire.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri