Brexit: Irlanda-Marea Britanie, o relație prea complicată

Data publicării:
northbrexit-n

Relațiile dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, pe de o parte, și Irlanda – țară membră UE, pe de altă parte, sunt caracterizate de o interdependență demografică atât de puternică încât dispariția liberei circulații a presoanelor, prevăzută de Brexit, va fi extrem de dificilă.

Sursa foto: irishpost.co.uk

Dimensiunea dificultăților cu care se confruntă negociatorii Brexit în reglementarea situației frontierei dintre Marea Britanie și Irlanda este relevată de noi date ale statisticienilor britanici și irlandezi, potrivit theguardian.com.

Între cele două state, anul trecut au existat peste 110 milioane trecere ale frontierei între cele două țări. Odată stopată libera circulație a persoanelor între Marea Britanie și Uniunea Europeană, traversarea frontierelor va fi mult mai dificilă pentru irlandezii din sud și cei din nord, în pofida rădăcinilor puternice întinse peste granițe ale celor două populații.

O analiză oficială a statisticienilor britanici și irlandezi a constatat că există aproximativ 375.900 de persoane născute în Irlanda care trăiesc în Marea Britanie și 277.200 de persoane născute în Marea Britanie care trăiesc în Irlanda.

Posibilele perturbări prin introducerea unei frontiere post-Brexit între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda, membru UE, sunt explicabile dacă se iau in considerare estimările că în luna mai a acestui an, la punctele de trecere selectate, au existat zilnic 118.000 de treceri ale vehiculelor personale. Extrapolat pentru un an întreg există 43 milioane de treceri între țări. În aceleași locații există, de asemenea, anual aproximativ 900.000 de călătorii transfrontaliere cu autocarele și 868.500 călătorii ale trenurilor.

Raportul publicat joi, 21 septembrie, arată că potrivit recensământului irlandez din 2016, în Irlanda există 57.000 locuitori născuți în Irlanda de Nord, în timp ce în ultima țară sunt 38.000 de rezidenți născuți în Irlanda. În cele cinci consilii raionale din apropierea graniței din Irlanda de Nord există 23.000 de locuitori (61%) care s-au născut la sud de graniță.

Profilul irlandezilor din sud și nord

Portretul statistic detaliat al locuitorilor irlandezi care trăiesc în Marea Britanie arată o îmbătrânire a populației migranților de primă generație, cu 42% peste vârsta de 65 de ani. Printre cei în vârstă de muncă, mai mult de unul din trei lucrează în profesii precum asistența medicală și industriile tehnologice.

În schimb media de vârstă a irlandezilor care locuiesc în Irlanda dar provin din Irlanda de Nord este mai mică. Doar 31% primesc o pensie de stat din Regatul Unit. Sectorul ocupațional cu cea mai mare proporție de oameni născuți în Marea Britanie este cultura, mass-media și sportul, unde activează unu din opt din angajați.

Raportul conține, de asemenea, o defalcare a ultimelor cifre privind migrația pentru Irlanda de Nord. În plus, față de 38 000 de locuitori din Irlanda, în Irlanda de Nord există 25 000 de polonezi, 25.000 de lituanieni și 28.000 de locuitori care s-au născut în alte țări ale UE. Mulți se pot aștepta să li se ceară să aplice pentru noul "statut stabilit" atunci când Marea Britanie părăsește UE. Există încă 45.000 de persoane care s-au născut în afara UE care trăiesc în Irlanda de Nord.

Emma Rourke, director de analiză a politicilor publice la Oficiul pentru Statistică Națională, spune: "Relația complexă și istorică dintre Marea Britanie și Irlanda este una dintre cele mai provocatoare zone cu care se confruntă Marea Britanie și UE, deoarece negocierile lui Brexit continuă.

"Analiza pe care am publicat-o astăzi împreună cu colegii noștri din agențiile statistice din Irlanda și Irlanda de Nord va fi indispensabilă în cursul acestor negocieri. Va fi mai important decât oricând să avem date clare și cuprinzătoare despre cum și unde cetățenii celor două țări trăiesc și lucrează peste granițe ".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri