BUSINESS CLUB. Reforma impozitării, fereastră către impozitul progresiv?

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul pregăteşte o modificare radicală a sistemului de impozitare, în care vor apărea deduceri importante şi globalizarea veniturilor pe gospodărie, însă există pericolul ca pe uşa din dos să fie readus în România impozitul progresiv pe venit, arată un comentariu al emisiunii „Business Club” de la Digi24.

Statul pregăteşte o refacere totală a sistemului de impozitare din România. Se pregăteşte un sistem nou de taxare, cu un impozit pe gospodărie, care să vină cu deduceri pentru familie şi un sistem de globalizare a veniturilor.

Globalizarea veniturilor, adică depunerera unor declaraţii fiscale undeva prin aprilie-mai pentru veniturile din anii precedenţi, ne-ar duce şi pe noi în rândul lumii. Marile economii ale lumii au acest sistem. Şi, într-adevăr, se adună venituri pentru a se aplica deduceri, deduceri care în România cam lipsesc. Acum sunt de vreo 400 de euro pe an. Dar, aşa cum explica ministrul finanțelor, vor apărea pentru totul felul de servicii şi asigurări pentru copii.

Doar că peste tot în lume globalizarea veniturilor are un singur scop - ca autoritatea fiscală să vadă care sunt toate veniturile pentru a-i aplica apoi nivelul de impozitare corespunzător, în funcţie de mărime sa.

Globalizarea veniturilor este de fapt pentru un sistem în care impozitul pe venit este progresiv, cu mai multe cote. Ministrul finanțelor spunea că nu va dispărea cota unică de 16%, ba chiar pentru veniturile calculate pe gospodărie ar ajunge la 10%. Dar pentru a aplica deduceri şi a rămâne într-o cota unică, care o fi ea, nu e nevoie de globalizare, se poate foarte bine face deducerea la sursă, adică la angajator.

Globalizarea, subliniem asta, este făcută pentru a vedea exact nivelul de venituri în eventualitatea în care ajunge la un alt palier.

Sunt prezentate avantajele unor deduceri, ale impozitului pe gospodărie, ale globalizării veniturilor, dar...s-ar putea să avem de fapt perdeaua de fum. Partea plină a paharului.

Dincolo, stă impozitul progresiv. Adică cu cât veniturile sunt mai mari cu atât creşte cota.

Până în 2005 am avut cinci cote de impozitare, de la 18 la 40%. E un sistem care presupune solidaritatea socială, în care cei care cîştigă mai mult contribuie mai mult. Problema este că în România nivelul veniturilor este mic. Sunt foarte puţine salarii mari.

În vechiul sistem, cota maximă se aplica pentru veniturile care depăşeau cu 70% venitul mediu pe economie. Dacă ar fi să replicăm acel sistem cu valorile salariale de astăzi, ar însemna că orice venit brut mai mare de circa 5300 de lei să fie taxat cu 40%. E mult prea mult.

Nu spunem că se va ajunge la asemenea niveluri, ci doar translatăm modelul. Aici e problema taxării progresive în România. O taxare mare s-ar aplica unor venituri mici.

Social-democraţii au discutat frecvent despre asta. Până şi Călin Popescu Tăriceanu a cărui prima măsură ca prim ministru în decembrie 2004 a fost să introducă cota unică - e drept, cerută de alţii din coaliţia de atunci -, deci şi Tăriceanu susţine că sistemul acesta cu un singur nivel este depăşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri