Campus modern pe hârtie, ruină în realitate

Data publicării:
scaune scoala campus ruina

O şcoala unde ar fi trebuit să fie un campus ultramodern este, de zece ani, o ruină. Vorbim de Liceul Tehnologic Someș Dej nereabilitat de un deceniu, din lipsă de fonduri. Câţiva elevi învaţă, încă, în vechea şcoală, în vreme ce restul, câteva sute, au fost mutaţi într-o clădire dată de Primărie.

În vechea clădire a şcolii, acolo unde ar fi trebuit ridicat campusul modern, mai au ore doar elevii din trei clase de la profesională.

Nu am primit undă verde pentru obținerea autorizației de funcționare”, spune Maria Mircea, director școală.

„Nu îndeplineau condițiile igienico-sanitare și de siguranță și anume acoperiș deteriorat, care permitea pătrunderea apelor meteorice în interiorul sălilor de clasă, scocuri necurățate, pline de diversă vegetație, podele degradate, pereți murdari”, declară Mihai Moisescu, director executiv DSP Cluj.

Încălzirea se face cu sobe de teracotă, nu există cabinet medical iar vechile ateliere au lacătul pe ușă, pentru că spațiul a devenit impropriu. Acum elevii vor fi nevoiţi să se mute într-o altă clădire, în care colegii lor învață deja de câțiva ani.

„Fiind un liceu cu specific tehnologic avem mare mare nevoie de laboratoare, de cabinete și mai ales de ateliere, unde copiii să poată învăța meserie”, spune Dana Șimon, profesoară.

Proiectul de patru milioane de euro început în 2007 prevedea reabilitarea atelierelor, dar și construirea unor săli noi de clasă, o cantină și o sală de sport. Cea din urmă e singura care s-a materializat, însă e și acum în construcție.

„Aici sălile arată ca şi într-o clădire care este construită din câte știu eu în anul 1780 ”, spune Maria Mircea, director școală .

Pentru că banii sunt mai puțini, proiectul a fost regândit.

Nu am găsit soluții de finanțare până acum. Am depus chiar ieri un proiect la Ministerul Dezvoltării în valoare de 2,5 milioane de euro”, spune Morar Costan, primar Dej.

La Liceul Tehnologic Someș Dej învață peste 500 de elevi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri