Caramitru: Să vedeţi ce lacrimi de crocodil vor curge de la cei care i-au pus arma în piept

Data actualizării: Data publicării:
ion caramitru

Actorul şi regizorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), a declarat, marţi, pentru Agenţia de presă News.ro, că regretă decesul Regelui Mihai I, spunând că dacă monarhul ar fi rămas în anul 1992 în ţară, am fi putut număra 25 de ani de „întoarcere la adevăr pentru neamul nostru”.

Ion Caramitru a spus că deşi era pregătit sufleteşte pentru vestea decesului Regelui Mihai I, nu îi vine să creadă, totuşi, că s-a întâmplat. 

„Eram pregătit sufleteşte într-un fel de evenimentele din ultimele săptămâni de acest sfârşit implacabil, dar în aceeaşi măsură nu îmi vine să cred că s-a şi întâmplat, pentru că speranţa în monarhie pentru mine a fost o speranţă de viaţă şi de recuperare a ceea ce s-a pierdut fundamental în imaginea noastră ca români, ca regat, ca istorie recentă, ca să nu mai vorbesc de aspectul istoric al neamului”, a spus actorul, pentru News.ro.

„Pe de altă parte, aducându-mi aminte de anul 1992 şi de vizita regelui de atunci, de Paşti, îmi amintesc de întâlnirea pe care am avut-o şi de entuziasmul absolut extraordinar al zeci de mii de oameni care l-au primit şi de propunerea pe care mai mult sau mai puţin romantic i-am făcut-o de a nu mai pleca, de a rămâne. Majestatea sa a spus că nu poate, că a promis că pleacă – şi-a dat cuvântul că va pleca”, a mai spus el.

Ion Caramitru a adăugat că dimensiunea umană a monarhului este de un dramatism şi de un tragism aparte, primul aparţinându-i, iar cel de-al doilea fiind al neamului românesc.

„Dar această dimensiune umană a monarhului nostru, care i-a creat o aură «Regelui Ioan fără de ţară», e de un dramatism şi un tragism aparte. Dramatismul, cred, aparţine persoanei lui, iar tragismul neamului românesc, pentru că dacă Regele Mihai ar fi rămas în 1992 aici am putea număra cei 25 de ani de întoarcere la adevăr pe care neamul nostru ar fi putut să îi trăiască. Nu există în istoria acestui neam republică, decât cea de inspiraţie sovietică, impusă, cum bine ştim, ca rezultat al războiului, cu sprijinul Armatei Roşii şi a abdicării forţate a Regelui”, a spus Caramitru.

„Neamul românesc are o istorie de domnitori şi voievozi şi în Epoca Modernă de monarhi de tip european. 25 de ani în istoria neamului nostru acum postrevoluţionar au fost pierduţi irevocabil şi iremediabil din cauza isteriei neocomuniste pe care am trăit-o şi pe care bag seamă că o mai trăim şi acum. Să vedeţi ce lacrimi de crocodil vor curge de la cei care l-au refuzat şi chiar i-au pus arma în piept când a vrut să se ducă să îşi viziteze neamurile îngropate. Să vedeţi ce regrete se vor naşte chiar de la cei care l-au izgonit, practic, din ţară”, a adăugat el.

Actorul a mai spus că regretă că nu a trăit ceea ce a visat – reîntregirea neamului prin monarhie odată cu căderea comunismului.

„Regretul meu rămâne că nu am avut norocul să trăiesc ceea ce am visat şi anume ca odată cu căderea comunismului să ne întoarcem la momentul în care el ne-a otrăvit viaţa, adică la abdicarea de atunci şi la reîntregirea neamului prin monarhie. Sper ca poate în viitor lucrurile să se îndrepte”, a mai spus Ion Caramitru.
Actorul şi regizorul a mai spus, pentru News.ro, că din punctul său de vedere, dacă Regele Mihai I s-ar fi aflat la conducerea ţării, România ar fi arătat la fel ca în perioada interbelică.

„România ar fi arătat la fel cum a arătat între cele două războaie mondiale, când era una dintre primele ţări europene – cu o dezvoltare economică incredibilă, cu investiţii uriaşe de peste tot. Să ne amintim, americanii făceau telefoanele, nemţii făceau şoselele, italienii făceau căile ferate, industria românească se dezvolta, aveam în perioada crizei 29 – 33 tranzacţiile în România se făceau în aur şi nu în valute care se depreciaseră. România a avut în perioada ei de glorie în acea zonă a istoriei când monarhia era garantată de o constituţie, la ora aceea considerată cea mai viabilă şi cea mai modernă în Europa”, a spus Caramitru, precizând că Regele nu a avut nicio vină şi că toate acţiunile sale din istorie se justifică 100%.

Casa Regală a anunţat, marţi, că Regele Mihai a încetat din viaţă la ora 13.00, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia. La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria.

Regele Mihai împlinise 96 de ani în 25 octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri