ANALIZĂ. Cât va continua situaţia de incertitudine în stradă?

Data actualizării: Data publicării:
FOTO PROTESTE BOGDAN BUDA 6 jpg

Se fac 14 zile de proteste neîntrerupte - demonstranții din stradă își strigă zilnic neîncrederea în guvernul Grindeanu, căruia îi cer demisia. Dar cabinetul e neclintit și nu pleacă nicăieri, spune ministrul de externe presei străine. În timp ce jocul așteptării continuă, demersurile pentru referendum prind contur. În concluzie, strada cere ca guvernul să plece, dar executivul nu are nicio intenţie în acest sens. Până când va continua această situaţie de incertitudine, a explicat la Digi24 politologul Cristian Pîrvulescu.

„Guvernul nu are intenţia să plece pentru că a avut loc moţiunea care a căzut, suntem la două luni de la alegeri, încă există suficient de multă energie pentru a rezista. Azi, Parlamentul a dat avizul pentru referendum prezidential, situaţia de incertitudine mă aştept să ţină până la referendum.

Energiile vor fi canalizate în acea direcţie, e destul de clar că nu se vor putea organiza mai multe referendumuri în acest timp. Se observă cum protestatarii au reuşit să preia o serie de stereotipuri naţionaliste. Pe parcursul anului 2016, au încercat să-şi aproprieze simbolurile Marii Uniri, 1918, 100 de ani la anu, o mişcare naţionalistă legată de PSD cumva, intens sens antieuropean.

Reuşita mediatică de ieri a fost totală: toate jurnalele de ştiri occidentale, nu cele româneşti, au început cu imaginea frumoasă din Piaţa Victoriei. Se asigură permanenţa în aşteptarea unui deznodământ politic. Până atunci, concentrarea de forţe se va realiza în momente cheie, poate duminica, a devenit cel mai bun obicei.

Oamenii simt nevoia să transmită un semnal. Pe parcursul anului 2016, aceşti oameni care nu au mers la vot au simţit că li se fură simbolul naţional. E o formă prin care şi-l revendică şi reuşesc foarte bine să-l preia. Am fost mirat de numărul steagurilor tricolore din Piaţa Victoriei de la început. Există un interes evident al centrării pe problema simbolisticii”, a explicat la Digi24 politologul Cristian Pîrvulescu.

FOTO: Bogdan Buda

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri