Trusa de prins corupți

Data actualizării: Data publicării:
trusa de prins corupti

Geanta care îi ajută pe procurori să prindă marii corupţi conţine cam tot ce folosesc şi celebrii agenţi FBI din Statele Unite. Cerneala invizibilă, pulberile fluorescente şi pensulele din păr fin de veveriţă sunt câteva dintre ustensilele care au trimis la închisoare mulţi oameni. Iar anchetatorii nu sunt mulţumiţi niciodată: s-au întâlnit la o conferinţă naţională, să afle ce metode noi pot să folosească la investigaţii.

Un medic acuzat că a luat mită de la un pacient a fost dat de gol de bancnotele marcate cu cerneală care devine vizibilă doar când peste ea trece un fascicol de raze ultraviolete. Trusa anchetatorilor anti-corupţie conţine multe elemente-surpriză cu care îi prind pe cei care calcă strâmb. Substanţele fluorescente, de pildă, numite de oamenii legii capcane chimice.

Şi chiar dacă unii dintre cei vizaţi de anchete află amănunte din interior şi încearcă să se protejeze, investigatorii sunt mereu cu un pas înaintea lor.

De frica DNA, fostul şef al Consiliului Judeţean din Cluj, Horea Uioreanu, judecat acum pentru fapte de corupţie, a cumpărat din mita primită o lampă cu ultraviolete pentru a verifica dacă banii sunt marcaţi. Nu este singurul care, de a lungul timpului, a încercat să fie cu un pas în faţa anchetatorilor. Numai că uneori se folosesc şi substanţe care nu pot să fie văzute cu astfel de lampe.

Acele susbtanţe sunt nitratul de argint şi ninhidrina, cu ajutorul cărora procurorii pot dovedi dacă un suspect a pus mâna pe anumite obiecte.

Uneori, suspecţii încearcă să distrugă probele acuzatoare, ca să scape de închisoare. Criminaliştii sunt însă pregătiţi.

Cel care era cu banii asupra lui și erau marcați, știa că trebuie să îi prindă cei din echipa respectiva și s-a dus sa le dea foc la bani și i-a aruncat în toaletă”, afirmă Vasile Lepăduş, profesor de criminalistică.

Ce nu ştia respectivul este că oamenii legii pot să analizeze în laborator orice tip de cenuşă şi să afle de la ce provine. În atenţia celor interesaţi: procurorii nu au divulgat acum decât o parte din arsenalul lor, aşa că multe alte suprize îi aşteaptă pe cei care o iau pe lângă lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri