Cel mai bine păzit oraș din Europa. Ce nu s-a văzut la summit-ul de la Sibiu

Data publicării:
summit-sibiu-iohannis-fb-iohannis (3)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Sibiul a arătat ca o fortăreaţă. Măsuri de securitate fără precedent au fost luate pentru cei mai importanţi lideri ai Europei. Avioanele F16 au stat în aer ore întregi şi, în caz de nevoie, în doar două minute prima aeronavă de luptă ar fi putut ajunge în orice punct al oraşului. Tabloul hyper securizat a fost completat de lunetiştii, roboţii specializaţi în detectarea explozibililor si de mii de forţe de ordine.

Aeroportul din Sibiu, unde au aterizat majoritatea şefilor de state şi de guverne, a fost obiectiv de maximă importanţă.

Avioanele F16, Mig Lancer sau Şoim au zburat ore întregi, la 40 de kilometri de aeroport, pentru a interveni urgent în cazul vreunui pericol.

Aeroportul a fost poarta prin care liderii Europei au ajuns la summit. La fiecare 5 minute ateriza o aeronavă.

Angela Merkel este în momentul de faţă chiar în acest avion, iar autorităţile sunt în alertă de gradul zero. La aeroportul din Sibiu nu sunt numai foarte multe forțe de ordine, ci și foarte mulți jurnaliști pentru că este un moment important. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, tocmai a aterizat, iar acum, într-o coloană oficială specială, se deplasează către prima întâlnire de la summit, relata Cristian Popa, jurnalist Digi24.

Fiecărei delegaţii i-a fost stabilit un traseu unic. Kilometri întregi de balize au fost montate pe stradă, pentru ca maşinile din coloanele oficiale să nu se intersecteze cu alte autoturisme. Ajunşi în centrul oraşului, oficialii au fost luaţi în vizor de lunetiştii care vegheau din cele mai neaşteptate locuri.

„În astfel de locuri, prăfuite, uitate de vreme, vei avea surpriza ca zilele acestea să fii supravegheat de la înălțime. Sute de lunetişti văd întreaga zonă pe o arie de 1 km. Locanicii chiar au fost sfătuiți să se ferească de ferestre iar dacă stau în dreptul lor să nu stea mai mult de 3 secunde”, relata jurnalistul Cristian Popa.

La sol, mii de ofiţeri SPP, SRI, ai Poliţiei şi Jandarmeriei aveau grijă de oamenii care se adunaseră să îi vadă pe liderii Europei. Fiecare om care intra în Piaţa Mare era verificat la sânge şi nimeni nu avea voie să depăşească traseele stabilite.

Un moment de tensiune pentru cei care le-au asigurat protecţia liderilor europeni a fost cel în care șefii de state şi de guverne au făcut o neaşteptată baie de mulţime.

Şi hotelurile în care au fost cazaţi preşedinţii şi premierii, dar şi delegaţiile lor, au fost drastic verificate.

„Măsurile de securitate sunt extreme chiar și în hoteluri, nimeni nu are voie să intre cu obiecte periculoase, iar verificarea este cât se poate de temeinică”, relata Cristi Popa.

24 de ore din 24, zona a fost monitorizată cu tehnică de ultimă generaţie, pe o rază de câtiva kilometri.

Summit-ul s-a desfăşurat fără vreo problemă de securitate, aşa că tehnica specială a putut fi folosită, provizoriu, în alte scopuri.

Asta este partea amuzantă a summitului, când tehnologia poate fi pusă şi într-o astfel de slujbă. E adevărat, vorbim de un roboțel extrem de performant, nici nu are rost să ne gândim cât costă, dar în lipsa unor ameninţari reale poate avea şi calitatea aceasta de stativ de microfon”, relata jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri