Cel mai mare risc al legii care prevede eliberarea a sute de condamnați din închisori

Data actualizării: Data publicării:
celula inchisoare detinuti

Câteva sute de deținuți au fost puși în libertate, joi, că urmare a aplicării legii 169/2017 referitoare la recursul compensatoriu. În perioadă următoare, alți peste 1.000 de deținuți vor fi analizați, în plus, în comisiile de liberare condiționată. Ceea ce înseamnă că, pentru o vreme măcar, vor fi mai puțini deținuți în penitenciare, chiar dacă asta nu rezolvă problema condițiilor precare, în lipsa unor investiții.

Federația Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor a dat vineri un comunicat, prin care afirmă că legea este neclară și inutilă, mai ales în condițiile în care există deja o lege asemănătoare, care se aplică. Mai mult, legea recursului compensatoriu se aplică pe răspunderea directorilor de penitenciare, care „își asumă riscurile unor eliberări eronate”, mai susțin sindicatele.

Ministrul Justiției organizează astăzi o conferință care ar urmă "să asigure aplicabilitatea recentelor schimbări legislative și identificarea unor soluții optime", ceea ce-trebuie să recunoaștem-este o încercare inedită de pregătire a punerii în aplicare a unei legi care deja se aplică, prin consultarea magistraților de supraveghere a executării pedepselor și a directorilor de penitenciare, puși în fața unui fapt împlinit.

Între timp, în lipsa unui regulament de aplicare, legea este aplicată pe răspunderea directorilor de penitenciare care, împreună cu specialiștii din penitenciare implicați în acest proces, își asumă practic riscul unor liberări eronate, pentru a evita detenția ilegală. N-ar fi fost nevoie, dacă ministrul Justiției ar fi organizat corespunzător aplicarea acestei legi și dacă acesta n-ar fi întârziat, până în ultima clipă, cu aprobarea unor ordine.

Modul de calcul al acestor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidența executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient.

O estimare bazată pe informațiile preluate de la colegii din penitenciare arată că directorii de penitenciare deja și-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere în libertate a peste 300 de deținuți referitor la care, în urma aplicării beneficiului celor 6 zile considerate că fiind executate în plus la fiecare 30 de zile de detenție în condiții improprii, se constată că au executat în totalitate pedeapsa.

În perioada următoare estimăm că peste 1.000 de deținuți vor fi prezentați, în plus, în fiecare lună în comisii de liberare condiționată, ca urmare a aplicării legii susamintite, urmând ca instanțele competente să decidă în legătură cu propunerile acestor comisii. S-ar impune deci și modificarea rapidă a unor proceduri de evaluare a deținuților pentru liberarea condiționată pentru a putea fi gestionată această situație fără întârzieri.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri