Cel mai mare spărgător de gheață de pe Dunăre, la Galați

Data publicării:
perseus

Cel mai mare spărgător de gheaţă de pe Dunăre se află la Galaţi. Este vorba despre Perseus, celebra navă sechestrată în Egipt în anul 2000, care acum, pe timp de iarnă, este folosită de Administraţia Fluvială a Dunării. În prezent, bătrâna navă este depăşită tehnic şi are nevoie urgentă de investiţii care se ridică la 8,4 milioane de euro.

Ancorată în apropierea Palatului Navigaţie din Galaţi, nava Perseus este folosită doar iarna pentru spargerea gheţii. În restul anului este la cheu, întreţinută de un echipaj redus.

„Are din construcţie corpul întărit cu tablă astfel încât să poată naviga prin gheaţă spartă. Astfel de când a ieşit din exploatare a participat la toate campaniile de spargere a gheţii”, a explicat Dorian Dumitru, director AFDJ Galați.

Ultima gheaţă a fost în 2012 şi atunci şi zi şi noapte am muncit”, a adăugat Ion Oancă, ofițer mecanic la Perseus.

Nava Perseus, lungă de 70 de metri şi lată de 16 metri, a fost construită între 1984-1989, la Brăila. A trecut prin multe peripeţii, iar membrii echipajului nu pot uita momentul în care au fost sechestraţi, în portul Alexandria din Egipt, în 2000. Atunci, nava se numea Albatros şi era administrată de o societate care a intrat în conflict cu un armator arab. Ca să se poată întoarce acasă, echipajul a fost nevoit să evadeze cu tot cu navă.

La bordul navei Perseus erau 14 români. 

După noi a venit o şalupă de poliţie, s-au tras focuri de armă, nu a fost rănit niciun membru din echipaj. A venit şi un elicopter care a venit şi survolat, după care a plecat. Atunci am avut cele mai mari emoţii. Am zis că...se întîmplă ca de obicei, dacă nu răspunzi la comadă, îţi trimit o mică rachetă în punctul de comandă”, a povestit Dorian Dumitru.

Am mai trecut prin nişte peripeţii , ne-a mai căzut un motor, ne-a mai luat foc un coş că le-am forţat”, a adăugat mecanicul Stan Pascu.

Nava are acum nevoie urgentă de investiţii pentru a supravieţui. Motoarele trebuie înlocuite, iar totalul reparațiilor necesare se ridică la opt milioane și jumătate de euro. Deocamdată, Perseus va sparge gheaţa pe Dunăre, la fel ca în ultimele ierni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri