Cine l-a adus pe Tony Blair în România

Data actualizării: Data publicării:
2016 Starkey Hearing Foundation So The World May Hear Awards Gala
ST PAUL, MN - JULY 17: Former British Prime Minister Tony Blair at the 2016 Starkey Hearing Foundation "So the World May Hear" awards gala at the St Paul RiverCentre on July 17, 2016 in St Paul, Minnesota. (Photo by Adam Bettcher/Getty Images for Starkey Hearing Foundation)

Ideea aducerii lui Tony Blair în România a venit de la o fundaţie condusă de apropiaţi ai fostului premier Victor Ponta. O investigaţie a cotidianului Gândul arăta în urmă cu doi ani că simpla prezenţă a lui Tony Blair în România l-a costat pe prim-ministrul Victor Ponta undeva între 200.000  şi 300.000 de euro.

În prezent, în funcția de președinte al Fundației Multimedia pentru Democrație locală este Marilena Anny Blas. Director executiv este Dan Sultănescu, fost consilier al lui Victor Ponta, și funcția de director este exercitată de Dana Sultănescu, potrivit Registrului Fundațiilor. 

Din Fundația Multimedia face parte și un ONG, respectiv CSCI, o organizația neguvernamentală condusă de Dan Sultănescu, dar care a fost înființată de Bogdan Teodorescu, fost strateg PSD, potrivit gândul.info. 

Tony Blair a făcut patru vizite în România. Prima vizită a avut loc în 2012 când a participat la o conferință organizată de Fundația Multimedia, apoi în iunie 2013, când a avut o întâlnire cu Victor Ponta la sediul PSD, în octombrie 2013 când a avut o întrevedere la Guvern cu Victor Ponta și chiar după alegerile prezidențiale din decembrie 2014. Atunci, Victor Ponta a declarat că a stabilit o întâlnire cu Tony Blair deoarece îl consideră un model în politică. 

Tony Blair, unul dintre cei mai scumpi speakeri din lume

Fostul premier britanic Tony Blair s-a aflat la Bucureşti în martie 2012, în calitate de speaker la conferinţa cu tema „Viitorul Europei în noua ordine globală", organizată în 26 martie de Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală, scrie News.ro.

2016 Starkey Hearing Foundation So The World May Hear Awards Gala
Foto: Gulliver/ Getty Images

De altfel, presa relata la acel moment că directorul fundaţiei era Bogdan Teodorescu şi că evenimentul a fost organizat la puţin timp după ce acesta bătuse palma cu PSD pentru acordarea de consultanţă politică. Conform Registrului fundaţiilor, în prezent fundaţia îl are ca director pe Dan Sultănescu, fost consilier al lui Victor Ponta.

Cu ocazia prezenţei la conferinţă, Blair a avut întrevederi la sediul PSD cu preşedintele de atunci al partidului Victor Ponta, iar la sediul Guvernului, cu premierul de atunci Mihai Răzvan Ungureanu.

La acel moment au existat numeroase relatări privind onorariile percepute de fostul premier Tony Blair, fiind considerat unul dintre cei mai mai scumpi speakeri din lume.

În iunie 2015, The Telegraph scria că Blair acordă consultanţă României pentru înfiinţarea unei „delivery unit" în baza unui contract prin Banca Mondială în valoare de 1,1 milioane de lire, care expira în decembrie 2015.

Banca Mondială a precizat ca firma lui Blair a dovedit „o înţelegere clară a provocărilor privind implementarea proiectului" şi a oferit „cel mai competitiv preţ" dintre cele cinci oferte depuse.

O purtătoare de cuvânt a lui Blair a afirmat atunci că activitatea a fost „non profit".

Victor Ponta, acuzat de complicitate la spălare de bani 

Procurorii DNA l-au plasat pe fostul premier Victor Ponta sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de complicitate la spălare de bani.

Victor Ponta ar fi primit, în calitate de președinte al PSD 220.000 de euro de la Sebastian Ghiță pentru organizarea în România a vizitei unei „personalități politice străine”. Sebastian Ghiță a declarat, marți, că ar fi vorba despre premierul britanic Tony Blair.

Prin mediatizarea întâlnirilor cu Tony Blair, Victor Ponta ar fi câștigat capital politic înainte de alegerile parlamentare din 2012.

În schimbul banilor, Sebastian Ghiță ar fi fost confirmat candidat într-un colegiu eligibil la parlamentare. El a și câștigat, de altfel, un mandat de deputat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...