"Să trezim Europa!" Cioloş, co-fondator al unei mişcări politice, alături de partidul lui Macron

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos fb

O nouă mişcare europeană, favorabilă proiectului european, ia naştere cu opt luni înaintea alegerilor pentru legislativul comunitar. Într-o scrisoare publicată în cotidianul fancez Liberation, semnatarii anunţă reunirea eforturilor pentru refondarea Europei, un proiect menit să contrabalanseze ascensiunea populismului pe continent. Printre autorii se numără fostul premierul al Italiei, Matteo Renzi, fostul premier român, Dacian Cioloş sau şeful partidului fondat de Emmanuel Macron.

Mai jos, traducerea scrisorii intitulate "Să trezim Europa!" (textul original, în limba franceză - AICI):

În 1918, Europa ieşea vlăguită dintr-un război care i-a însângerat popoarele şi care nu a rezolvat nimic din tensiunile care au subminat continentul. În 1939 izbucnea un nou conflict, pe fondul crizei și al ascensiunii fascismelor. A fost nevoie de decenii de compromisuri şi eforturi pentru ca o nouă generație să le poată propune europenilor ceea ce conducătorii somnambuli din timpul celor două războaie refuzaseră: o Europă a păcii, prosperității și libertății.

Un secol mai târziu, când continentul nostru se confruntă din nou divizarea și imobilismul, refuzăm să fim o generație adormită. Trebuie să acționăm acum, sau proiectul european se va epuiza. Mai rău: ar putea fi asfixiat de liderii populiști pentru care Uniunea este o anomalie a Istoriei, ce ar trebui deconstruită.

Cu opt luni înaintea alegerilor care le vor permite cetățenilor din 27 de țări să aleagă Europa pe care şi-o doresc, lansăm un apel: ne propunem să refondăm Europa pentru ca în sfârşit să răspundă aşteptărilor cetăţenilor şi pentru a reface legăturile cu promisiunea europeană.

Europa de azi pare adesea prea depăşită de provocările cu care se confruntă, fie ele ecologice, economice sau migratorii. Este depăşită de așteptările cetățenilor care solicită mai puține norme și mai multă acțiune. Este depăşită de angajamente pe care nu le mai poate ține, de lipsa unei viziuni comune şi a unei funcţionări performante.

Totuşi, promisiunea europeană nu e pierdută: ea doarme. Progresele recente în domeniul muncii detaşate și al apărării demonstrează că Europa progrsează atunci când europenii se strâng în jurul unui proiect clar şi ambiţios. În ceea ce privește impozitarea digitală, suntem la începutul procesului, dar știm că o soluție europeană este unica soluţie posibilă. Discursul de la Sorbona al preşedintelui Macron, pronunțat acum un an, merge în această direcție: depinde de noi acum să facem din acest lucru o realitate cotidiană.

Nu este vorba doar de a depăşi clivajele care animă politica europeană de patruzeci de ani și care au condus la impasul actual - sau de a reaminti cu toată puterea că toți acelşti Orbán, Le Pen, Salvini ai Europei nu știu altceva decât să acuze Uniunea pentru toate relele, fără a propune nimic constructiv, fără chiar de se pune de acord asupra unui răspuns. Trebuie să propunem.

De aceea, proiectul nostru de refondare este clar. Mai degrabă decât amenințările de "curățire în masă" - ale domnului M. Salvini, de "a scăpa de islam" - ale AfD sau de "a termina cu Europa" - doamna Le Pen, noi susținem cu mândrie valorile fondatoare de pace, libertate, prosperitate, solidaritate. În locul apelurilor la a pune botniţă justiţiei şi opoziţiei, noi cerem respectarea strictă a statului de drept și a instituțiilor democratice. În locul unui continent divizat și slăbit, adus la mila celorlalte mari puteri ale lumii, noi susținem o Europă suverană care acționează cu forță acolo unde acțiunea țărilor izolate se dovedeşte a fi neputincioasă: politica economică și monetară, securitatea și apărarea, tranziția ecologică și agricolă, politica socială, imigrația și integrarea, schimbarea digitală.

Din acest motiv, metoda noastră este clară. Suntem hotărâți să nu ne interzicem nimic. Suntem pregătiți să reformăm tratatele în cazul în care refondarea o va impune. Suntem hotărâți să avansăm în ciuda blocajelor, fiecare trebuind să meargă în ritmul propriu. Vrem o Europă mai puternică, împreună, de aceea rămânem deschisi pentru cei care vor să ni se alăture pe parcurs. Suntem hotărâți să depășim structurile partizane existente dacă acționează ca obstacole. Ne-am angajat să pornim această refondare cu bărbați și femei reprezentativi pentru ţările lor, din Vest ca şi din Est, din Nord ca şi din Sud, pasionaţi de Europa, motivaţi să se implice în acest proiect istoric - acolo unde ceilalţi se mulţumesc să facă incantații ori figurație. Ne-au mai rămas totodată opt luni pentru a convinge, în fiecare din ţările noastre, că Europa merită acest nou proiect și că cetățenii merită această nouă Europă. Opt luni este intervalul pe care îl dăm acestei propuneri pentru o cale spre saltul european.

Christophe Castaner (liderul LREM, formaţiunea lui Emmanuel Macron), Guy Verhofstadt (liderul ALDE), Matteo Renzi (ex-premier al Italiei), Albert Rivera (liderul Ciudadanos, formaţiune spaniolă de centru), Joseph Muscat (premierul Maltei), Alexander Pechtold (președintele formaţiunii olandeze Democrats 66) și Dacian Cioloș (președintele Mișcării România Împreună).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri