Clădiri importante din București fără autorizație ISU

Data actualizării: Data publicării:
biblioteca

Mai sunt patru zile până când pompierii vor putea da amenzi usturătoare celor care nu au autorizaţii de securitate la incendiu. Se întîmplă la aproape doi ani de la tragedia din clubul Colectiv, când au fost adoptate reguli noi, mai stricte. Doar că intrarea lor în vigoare a fost amânată de cateva ori, iar cei care nu aveau avizul puteau funcţiona pe răspunderea proprietarului.

În anul în care Clubul Colectiv s-a făcut scrum a fost inaugurat şi un mall din Capitală. Pompierii spun că le-au cerut administratorilor să intre în legalitate. Nu s-a întâmplat până acum, iar centrul comercial este vizitat zilnic de mii de oameni. Probleme sunt şi cu mai multe localuri din Capitală.

Anul trecut, clubul Bamboo a ars. Inspectorii spuneau că nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Situaţia nu s-a schimbat nici acum, susţin pompierii.

Daniel Vasile, ISU Bucureşti: Clubul la care faceți referire nu a facut niciun demers pentru obținerea unui aviz sau autorizație de securitate la incendiu.

Probleme sunt şi la cea mai impunătoare clădire a din Bucureşti.

Palatul Parlamentului este şi el în afara legii. Construcția nu permite aici adaptarea la noile reguli. Aici, pompierii au încercat să rezolve situația amenajând niște puncte de intervenţie în cazul unor urgenţe majore.

Nici Biblioteca Naţională nu a obţinut până acum autorizaţia de securitate la incendiu. Avea nevoie de document, având în vedere că a fost renovată, iar configuraţia clădirii schimbată.

Ordonanţa de guvern prin care autorizaţia de securitate la incendiu devine obligatorie a fost dată la finalul anului 2015, iar de atunci proprietarii de clădiri au fost păsuiţi de trei ori. Din 6 în 6 luni, intrarea în vigoare a ordonanţei a fost amânată. Chiar şi aşa problemele nu s-au rezolvat. Din cei 27 de mii de operatori economici din Bucureşti şi Ilfov, mai puţin de 10% au autorizaţii de securitate la incendiu.

Înainte de a obţine avizul pompierilor, administratorii au de îndeplinit câteva minime cerinţe: „reguli de echipare cu mijloace și instalaţii sepciale de stingere, detecţie, semnalizare. Hidranţi interiori, hidranţi exteriori”, spune Sorin Mureşan, de la Direcţia de Prevenire IGSU.

Intrarea în vigoare a ordonanţei de guvern le va permite pompierilor să amendeze cu până la 50 de mii de lei proprietarii clădirilor rămase în afara legii. Până acum, lipsa autorizaţiei nu putea fi sancţionată. Cluburile şi clădirile publice fără aviz pot fi închise doar dacă deficienţele descoperite sunt grave şi nu sunt remediate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri