Cum se trăiește la București față de Sofia

Data publicării:
hali4_orig

Puterea de cumpărare a unui locuitor din Sofia diferă cu 4,3% față de cea a unui locuitor al Capitalei, concluzionează Numbeo.com, motor de comparare a diferiți indicatori economici și sociali din diferite țări.

hali4_orig

Puterea de cumpărare locală în Sofia este cu 4,3% mai mare decât cea din București, indică motorul de comparare a prețurilor și veniturilor Numbeo. Concluzia apare prin luarea în considerare a doi factori, anume costul vieții din București și Sofia și salariile nete medii (după plata taxelor).

Astfel costul vieții din București este mai ridicat față de cel din Sofia. Indicatorul are o valoare de 37.97 în București, 37,67 la Sofia, etalonul fiind New York-ul unde este 100 (Hamburg -Germania are un index de 74.07).

Cele mai mari diferențe de prețuri în favoarea capitalei țării vecine se găsește la secțiunea restaurante. O sticlă de apă de 0,3 litri într-un restaurant din Sofia costă 2,1 lei față de 3,9 lei la București (minus 46,26%). Pentru o bere într-un restaurant din Sofia se plătește cu 22,62% mai puțin, iar un menu pentru două persoane, trei feluri la un restaurant mediu, este cu 15,58% mai ieftin.

În magazinele alimentare mâncarea este in general mai scumpă la Sofia. Un galon de lapte (3,78 litri) costă 15,7 lei la București și 17,36 lei la Sofia. O franzelă de jumătate de kilogram costă la București 1,7 lei iar la Sofia este 2,04 lei. Ouăle, apa plată, vinul, berea și țigările sunt singurele mai ieftine la Sofia față de București. O bere locală, de jumătate de litru, este la București 3,12 lei iar la Sofia 2,81 lei.

Transport mai scump la Sofia

Transportul este aproape fără excepții mai ieftin la București. Un bilet de transport în comun cu o călătorie este 1,5 lei față de 3,71 lei la Sofia, un abonament este 60 de lei la București, față de 116 lei în capitala țării vecine. La București taxiul costă pe kilometru 1,39 lei, iar la Sofia 1,86 lei. Benzina este însă mai scumpă în Capitala României, respectiv 19,17 lei la galon (3,78 litri, respectiv cinci lei la litru), față de 17.8 lei la galon în Bulgaria (4,7 lei la litru).

Întreținerea unui apartament de trei camere la București este mai scumpă, însă telefonia mobilă și internetul sunt mai ieftine.

Toate cheltuielile privind activitățile sportive, educația copiilor, îmbrăcămintea, chiriile, prețurile la apartamente sunt mai mici la Sofia, iar salariile nete (după plata taxelor) sunt comparabile, ba chiar cu 0.77% mai mari ( 2.457 lei la Sofia, față de 2.438 lei la București).

Singurul capitol la care Bucureștiul stă mai bine este cel al prețurilor în magazinele alimentare, respectiv 5,47% în minus față de Sofia. Dobânzile la creditele ipotecare sunt deasemenea mai mari în capitala țării vecine, respectiv 5,52%, față de 4, 83% la București.

Datele au fost furnizate de aproximativ 600 de repondenți, atât din Sofia, cât și din București, și privesc ultimele 12 luni.

Astfel de comparații sunt însă discutabile din punct de vedere a rigurozității statistice. Aceasta deoarece nu este clară componența coșurilor de consum luate în calcul sau obiceiurile de consum. Umbeo este o bază de date furnizate de utilizatori pe situl de internet al acesteia privind prețuri ale bunurilor și serviciilor, criminalitate percepută, calitatea serviciilor medicale, etc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri