De ce a fost trecut în rezervă șeful STS, generalul Opriș

Data actualizării: Data publicării:
marcel

Trecerea în rezervă a șefului STS, generalul Marcel Opriș, miercuri, a generat numeroase speculații. Nu este surprinzător, având în vedere că Opriș a fost unul dintre cei mai longevivi șefi de servicii de informații din România, iar numele său a fost adeseori menționat în analizele despre jocurile de putere de la vârful statului. Cu toate acestea, motivul trecerii în rezervă a lui Marcel Opriș este mult mai prozaic.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de trecere în rezervă a generalului Marcel Opriş și a unuia dintre cei doi directori adjuncţi ai STS, generalul maior Ioan Balaure.

Decizia de trecere în rezervă a lui Opriș, după 12 ani la cârma Serviciului de Telecomunității Speciale, s-a făcut chiar la cererea acestuia, după cum se preciza chiar în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Din 1982 până în 1997, Opriș a avut funcţii de conducere şi execuţie în MApN, după care a activat în STS.

Celălalt proaspăt rezervitst, Ioan Balaure era adjunct economic al directorului STS din ianuarie 2006.

Decizia lui Marcel Opriș de a cere trecerea în rezervă a fost motivată, potrivit surselor Digi24.ro, de faptul că acesta are 59 de ani iar anul viitor ar fi urmat oricum să fie trecut în rezervă, 60 de ani fiind vârsta limită pentru cadrele militare. Opriș a preferat să ceară trecerea în rezervă cu un an mai devreme pentru a beneficia de condițiile mai avantajoase privind pensionarea. Sau de a evita apariția altor reglementari, care le-ar micșora pensia.

Mișcarea lui Opriș nu este singulară, fiind parte a unui fenomen mai amplu, care stârnește îngrijorarea autorităților. În aceeași zi cu semnarea decretului de către Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a ieșit într-o conferinţă de presă, anunțând că, în prezent, există un val de pensionări in sistemul militar, din cauză că oamenii au auzit că s-ar putea modifica algoritmul de calcul. Ministrul a dat asigurări că a convenit cu premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nivelul pensiilor acestora să nu se schimbe, realtează News.ro.

„Hemoragie extraordinară în sistemele militare”

„Legat de problema pensiilor, vreau să vă dau câteva date. La nivelul MApN există o casă de pensii sectorială. Afirm şi azi că este nevoie să dăm un semnal corect către cei din sistemul militar, pentru că foarte mulţi stau în aşteptare să vadă cum se modifică cadrul legislativ şi dacă pleacă sau nu din sistem. Pensiile militare sunt plătite din bugetul MApN, nu din cel al asigurărilor sociale, aşa cum este în toate statele NATO şi UE”, a spus Adrian Ţuţuianu.

„În situaţia modificării actualei legi a pensiilor militare, suntem de părere că trebuie păstrat acelaşi algoritm de calcul al pensiilor, lucrul acesta este convenit şi cu prim-ministrul, Mihai Tudose, este convenit şi cu doamna Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, convenit şi la nivel politic cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea”, a adăugat ministrul Apărării.

Ministrul a edulcorat oarecum declarațiile de săptămâna trecută ale șefului Executivului. Într-o ședință de Guvern, Mihai Tudose folosise expresia: „hemoragie extraordinară în sistemele militare”.

Adrian Ţuţuianu şi-a exprimat opinia că „valoarea pensiei nu trebuie să depăşească 100% din baza de calcul”.

”Şi nu vom afecta în niciun fel pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală”, a subliniat oficialul.

Întrebat de ce există acest val de pensionări în armată, Adrian Ţuţuianu a spus că „oamenii au auzit diverse discuţii în spaţiul public despre sistemul pensiilor militare de stat, foarte mulţi au auzit că se poate schimba baza de calcul şi că ar putea să ia pensii mai mici”.

„Am simţit nevoia să venim şi să spunem că algoritmul de calcul se va păstra. Media pensiei în sistemul militar este undeva la 3.000 de lei. Sunt nişte pensii mari în sistemul militar, cele mai mari sunt la magistraţii militari, care sunt pe acelaşi nivel cu ale magistraţilor din sistemul ICCJ. Noi sperăm ca oamenii să rămână pe loc, pentru că sunt oameni la 47, 48 de ani, 50 de ani, în deplina capacitate tehnică, profesională şi extrem de utili pentru centrele de comandă ale Armatei Române”, a conchis ministrul Apărării. 

Tot miercuri, și deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a adus în discuție această inflație de cereri de pensionare, solicitându-le premierului Mihai Tudose şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să dea asigurări publice că pensiile militare nu vor scădea.

Liberalul a afirmat că, din cauza incertitudinilor din această perioadă, România pierde militari de carieră, profesionişti, "vitali" pentru Armată.

"La ora actuală, tot mai mulţi militari de carieră decid să iasă la pensie anticipat din cauza unor zvonuri insistente din spaţiu public potrivit cărora există posibilitatea să primească pensii mai mici, odată cu schimbarea bazei de calcul. De aceea, solicit premierului Mihai Tudose, dar şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să dea asigurări publice că militarilor nu li se vor diminua pensiile. Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a precizat că algoritmul va fi menţinut, iar pensiile nu vor scădea, dar, având în vedere baletul guvernării PSD pe tema programului de guvernare sau a introducerii de taxe şi impozite, consider că militarii au nevoie de această reasigurare, inclusiv de la nivelul premierului", spune explicat deputatul, vicepreşedinte al Comisiei de apărare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri