De ce acuzații a fost achitat Ion Ariton în dosarul „Gala Bute”

Data actualizării: Data publicării:
Ion Ariton S si Elena Udrea D -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu-1

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, mai multe pedepse cu închisoarea, cu executare sau cu suspendare, pentru Elena Udrea și alți inculpați în dosarul „Gala Bute”. Singurul achitat a fost Ion Ariton, fost ministru PDL, în prezent membru al ALDE.

Ion Ariton S si Elena Udrea D -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu-1

Din cei opt inculpați în dosarul „Gala Bute”, șapte au primit pedepse cu închisoarea, cea mai mare pedeapsă fiind trecută în dreptul ex-ministrului Dezvoltării Elena Udrea: șase ani de închisoare cu executare. Singurul achitat este fostul ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri Ion Ariton.

Acesta a fost acuzat de procurorii DNA de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Mai precis, Ariton ar fi determinat, potrivit anchetatorilor, reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să facă sponsorizări într-un mod interzis de lege.

În cursul anului 2011, Ariton Ion i-a determinat pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR S.A. și Societatea Națională a Apelor Minerale S.A.) să sponsorizeze organizarea galei internaționale de box profesionist în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute”, arătau procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată. Tot anchetatorii susțineau că, în urma intervenției lui Ariton, respectivele companii cu capital majoritar de stat ar fi făcut sponsorizări în sumă totală de 1,74 milioane de lei.

Fost ministru și senator PDL, Ion Ariton a devenit membru al ALDE, dar nu a mai prins mandat de parlamentar la alegerile din 11 decembrie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri