Dezvăluiri despre relaţiile dintre Tăriceanu şi oameni de afaceri israelieni

Data actualizării: Data publicării:
Tariceanu_Dosar_021017_Agerpres

Remus Truică și Călin Popescu-Tăriceanu au participat în Israel la o petrecere organizată cu ocazia zilei de naștere a omului de afaceri Tal Silberstein, cel care a fost trimis în judecată în dosarul "Ferma Băneasa", a declarat un martor la instanţa supremă.

Tariceanu_Dosar_021017_Agerpres
FOTO: Agerpres

Cristian Relu Aparaschivei, fost colaborator și șofer al lui Remus Truică, a fost audiat marți în calitate de martor la Instanța supremă, în dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Aparaschivei a declarat în sala de judecată că nu știe dacă Tăriceanu a fost implicat în dosarul retrocedărilor privind Ferma Băneasa, însă a confirmat că exista o relație de afaceri și de prietenie între Tăriceanu și oamenii de afaceri israelieni implicați în acel dosar de retrocedări.

"Ei aveau tot felul de întâlniri de afaceri, dar eu nu i-am vazut. Truică îmi spunea de regulă că se întâlnea cu Tăriceanu sau îl duceam chiar eu acolo, dar eu nu am participat la astfel de întâlniri. I-am văzut pe Remus Truică, Călin Popescu-Tăriceanu și Tal Silberstein la serbarea zilei lui Tal Silberstein în Israel, unde am participat și eu. Evenimentul a fost destul de scurt, doar 2 zile. Nu am auzit de la Remus Truică ca în retrocedările de terenuri să fie implicat Tăriceanu", a spus Aparaschivei.

Acesta a adăugat că oamenii de afaceri israelieni au insistat ca documentele de vânzare-cumpărare pentru terenurile revendicate de prințul Paul să fie întocmite la cabinetul de notar al soției lui Tăriceanu.

Audierea lui Aparaschivei a avut loc în contextul în care acesta a făcut un denunț la DNA în dosarul Fermei Băneasa, în care sunt judecați printre alții Remus Truică și oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein (fost consultant politic al lui Tăriceanu), Benyamin Steinmetz și Moshe Agavi.

Tot la acest termen al procesului, instanța a audiat-o în calitate de martor și pe Ioana Valmar, fosta soție a lui Tăriceanu.

Ioana Valmar a reluat declarația dată în calitate de martor la DNA în dosarul retrocedării Fermei Băneasa.

"Am fost contactată în calitate de notar în anul 2008, pentru autentificarea unui contract de vânzare - cumpărare pentru un teren. Această autentificare nu a avut loc. La DNA am relatat care au fost discuțiile cu părțile implicate, care era valoarea acelui teren pe grila notarilor. Reprezentanții cumpărătorilor mi-au cerut să evaluez terenul la o valoare mult mai mică, taxele urmând a fi mult mai mici. Am menționat procurorului dacă soțul meu știa despre ce solicitau cumpărătorii. I-am adus la cunoștință soțului meu și i-am spus că nu am fost de acord, iar el mi-a spus că am procedat corect. Mi-a zis să aplic legea. Am fost întrebată dacă cunosc mai multe persoane: Dan Andronic, Tal Silberstein și Marius Marcovici. Am răspuns afirmativ. Ce relație erau între fostul meu soț și respectivele persoane. Am spus că au lucrat în campania din 2008. În ce îl privește pe Dan Andronic, am spus că am avut o relație de prietenie de familie", a declarat Ioana Valmar.

Ioana Valmar a adăugat că îl cunoaște pe israelianul Shimon Shevez, după ce au stat la aceeași masă la nunta lui Dan Andronic.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. În același dosar, Dorin Marian, fost șef al Cancelariei când premier era Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, după ce ar fi dat o declarație neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa".

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

Procurorii spun că Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic și Remus Truică, cu întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri