747 de școli și grădinițe, fără autorizație ISU

Data actualizării: Data publicării:
scoli fara autorizatie

Şcoala începe luni, dar aproape 800 şcoli şi grădiniţe din Capitală nu au avize de funcţionare din partea Pompierilor. Chiar dacă acreditarea se face printr-o procedură simplă, mulţi dintre directorii instituţiilor nici măcar nu au cerut autorizaţia din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Capitală și din județul Ilfov, toate cele 747 de instituții de învățământ neautorizate vor funcționa ca și până acum, fără această autorizație. Totul se va baza pe declarația pe propria răspundere pe care cei din conducerea școlii o vor face față de autorități.

Declarația se poate scrie sau poate fi pur și simplu verbală.

Nu toate aceste instituții sunt în pericol, însă există unele nereguli. Nu au extinctoare, planuri de evacuare a elevilor pe fiecare etaj sau sirene, anunță ISU București.

Controalele se vor face și în perioada care urmează. Potrivit ISU București și Ilfov, în ultima săptămână au venit peste 100 de cereri pentru acreditarea unor instituții de invățământ, după ce primarii sectoarelor din Capitală împreună cu Primarul General s-au mobilizat. Au avut o ședință cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar din Capitală, unde s-au discutat toate aceste nereguli.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a precizat că există un plan, o caravană care să meargă prin toate școlile pentru a-i instrui pe elevi și pe profesori.

Multe dintre şcolile şi grădiniţele din Bucureşti funcţionează în clădiri vechi. Unele sunt considerate chiar monumente istorice şi nu se poate interveni asupra lor. În alte situaţii, există planuri pentru renovare, dar lucrărIle sunt costisitoare şi imposibil de realizat în acest moment.

Situaţia şcolilor fără autorizaţii a fost dezbătută şi la Primăria Generală a Capitalei.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti susţin că au nevoie de sprijinul autorităţilor locale pentru a putea rezolva problema.

Poziţia Inspectoratului Școlar: „(...)Din 919 clădiri destinate spaţiilor educaţionale, 544 de clădiri nu sunt autorizate, doar 37 au autorizaţie, iar pentru 338 nu este obligatorie obţinerea autorizaţiei. Procesul e mai dificil pentru că presupune ajutorul autorităţilor locale în executarea unor expertize”. (Sursa: Marian Banu, purtător de cuvânt al ISJ Bucureşti)

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în Bucureşti şi Ilfov există 1139 de clădiri în care funcţionează şcoli şi grădiniţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri