A renunțat la cariera de finanțist pentru a preda la țară

Data publicării:
florina grigoriu

În România, patru din 10 elevi din mediul rural abandonează şcoala. O organizaţie vrea să demonstreze că omul sfinţeşte locul şi pregăteşte profesori special pentru a preda în mediul rural. Este vorba de programul Teach for Romania care a fost premiat de Preşedinţia României şi recunoscut ca model de bună practică. Până acum, 7.000 de elevi din mediul rural au fost cuprinşi în programul Teach for Romania, iar peste 100 de profesori fac naveta în şcolile de la ţară şi ajută sute de copii să nu abandoneze cursurile. 

La 56 de ani, Florina Grigoroiu a renunţat la o carieră de finanţist pentru a preda în mediul rural. Anul trecut s-a înscris în programul Teach for Romania si de atunci face naveta în comuna Frumuşani din judeţul Călăraşi, unde este învăţătoare la şcoala din comună.

„Metoda? Poate că nu e atât de diferită. Ce face diferenţa este faptul că eu iubesc foarte mult copiii şi ei simt asta şi atunci este mult mai uşor să lucrezi cu ei. Îi tratez cu respect în principal, am aşteptări ridicate de la ei şi ei tind să se conformeze aşteptărilor mele”, dezvăluie Florina Grigoroiu unul dintre secretele noii sale meserii.

Un alt profesor care a renunţat la un job bun este Tiberius Hodoroabă. Fostul programator predă matematica şi informatica în comuna Budeşti din Călăraşi.

„Era minunat in IT, recunosc, învăţam foarte multe lucruri în fiecare zi, creşteai, se vedea cu ochii că vei creşte şi se vedea şi mai mult, numai că ce rămânea în mine era prea puţin să mă facă să mă trezesc din nou a doua zi şi să mai fac asta în continuare”, explică Tiberius Hodoroabă.

Metodele noilor profesori funcţionează. Elevii ajung să îndrăgească şcoala.

„Înainte să intru în program, şcoala era doar o chestie plictisitoare pe care o făceam doar din obişnuinţă, forţată de părinţii mei. Apoi am fost foarte încântată să vin la şcoală”, mărturisește Marinela, elevă din Fundeni, judeţul Călăraşi. 

„Şi înainte şcoala era tot, tot învăţăm şi era tot aşa, dar acum parcă totul s-a schimbat. E mai distractiv într-un fel la ore şi parcă totul e schimbat şi poţi să vorbeşti, nu e răspuns corect sau răspuns greşit la noi la ore”, spune Anamaria Feraru, elevă în Budeşti, județul Călăraşi.

Peste 100 de profesori cuprinşi în program fac naveta în şcolile de la ţară şi ajută sute de copii să nu-şi abandoneze educaţia.

„Deci practic, noi mergem..Modelul nostru înseamnă să atragem oameni cu vocaţie şi care îşi doresc să facă o schimbare cu adevărat acolo unde copiii au cea mai mare nevoie de un îndrumător. În special, cam 90% din şcolile cu care lucrăm sunt în zona rurală”, arată Corina Puiu, CEO la Teach for România.

Programul Teach for Romania a fost lansat în 2014 şi se adresează profesorilor care vor să predea în mediul rural.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri