Absolvenţii de colegii tehnice nu vor să mai dea bacalaureatul, ci să se angajeze

Data publicării:
elevi-1

Doar 98 din cei 199 de absolvenţi ai Colegiului Tehnic I. C. Ştefănescu din Iaşi s-au înscris la examenul de bacalaureat. O decizie care i-a luat prin surprindere chiar şi pe profesori, care au făcut constant meditaţii gratuite cu ei la limba română şi la matematică.

Gabriela Buta este unul dintre absolvenţii pentru care bacalaureatul nu este o prioritate. Are deja un loc de muncă şi spune că diploma nu îi aduce niciun avantaj.

„M-am angajat şi consider că şcoala o pot termina oricând. O să am timp să îl dau (bacalaureatul. n.r.). Vreau să mă întreţin singură”, spune ea.

De altfel, mulţi dintre tinerii care au terminat liceul sunt convinşi că le sunt suficiente cursurile de specialitate pe care le-au urmat - de bucătar, cosmetică, operator pe calculator sau confecţioner.

„Aş vrea să mă angajez pe parcurs. Am făcut practică atât în cantina şcolii, dar şi în restaurante. Chiar mi-am depus CV-uri pentru a mă putea angaja”, spune un elev.

Profesoara Cătălina Rusu, dirigintă la clasa a XII-a, are şi o explicaţie: „Provin foarte mulţi din mediul rural, provin din familii cu probleme financiare şi atunci ei au ales de la început liceul nostru pentru că au posibilitatea să se poată angaja”.

Chiar şi cei care vor da totuşi examenul de bacalaureat nu au de gând să meargă cu studiile mai departe.

„O să mă axez mai mult pe muncă, dar examenul de bacalaureat o să îl susţin, sper să îl şi iau”, spune un elev.

Anul trecut, la Colegiul Tehnic I. C. Ştefănescu din Iaşi doar 38% dintre candidaţi au promovat bacalaureatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri