Acte eliberate mult prea uşor, dar care pot avea urmări grave pentru elevi

Data publicării:
ora sport

Moartea unui copil de 9 ani din Teleorman la şcoală, în timpul orei de sport, scoate la iveală o problemă gravă de sistem. Copilul decedat avea aviz de "apt pentru sport " deşi avea o malformaţie cardiacă. Astfel de acte, obligatorii pentru şcoli, sunt eliberate de medicii de familie, deşi ei spun că nu e în competenţa lor.

Valentina Dinu, director al Policlinicii Sportive Craiova: „Acest apt efort fizic presupune un cumul de minim şase investigaţii şi în primul şi în primul rând aş sublinia examenul cardiologic, examen neurologic, examen oftalmo, şi sigur probe respiratorii sau orice altceva care ar putea să perturbe o capacitate de efort”.

Toate aceste analize nu sunt, însă, făcute de medicii de familie, spun aceştia, pentru că ei nu au aparatura necesară în cabinete şi nici competenţele pentru astfel de investigaţii. Totuşi, ordinul Ministerului Sănătăţii care reglementează această problemă prevede că actul medical poate fi eliberat de ei. Dar doctorii nu sunt de acord.

Cristian Săndulescu – preşedintele medicilor de familie din Dolj: „Conform procedurilor de examinare, medicii de familie nu pot elibera pentru elevi adeverinţe în care să specifice dacă sunt apţi sau nu pentru sport. Nu suntem abilitaţi să facem acest lucru, noi nu putem elibera decât adeverinţă dacă există sau nu, elevul se află sau nu în evidenţă cu boli cronice”.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: „Legislaţia în acest moment este ambiguă, poate să predispună într-un fel sau altul fie medicul, fie copilul la anumite riscuri.”

De ce o fac totuşi?

Monica Radu, medic de familie: „De frică. Din inconştienţă. De frica autorităţilor, ca să nu-i fugă copilul de pe listă. (...) Poate să pună în pericol şi acel copil, pentru că acel copil poate să aibă o afecţiune nedepistată , iar faptul că medicul de familie scrie apt pe acea adeverinţă, intră în ilegalitate”.

Iar acest lucru poate avea consecinţe grave. În urmă cu câteva zile, un copil din Teleorman a murit după ce i s-a făcut rău la ora de sport. Autopsia a scos la iveală că avea o malformaţie cardiacă. În acte, însă, era apt pentru ora de educaţie fizică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri