Anchetă în Harghita după „Evaloarea Națională”. Ștampilă cu greșeală gramaticală, pe lucrările elevilor

Data publicării:
evaloare

Inspectorii şcolari din Harghita au văzut, cu o zi înaintea începerii Evaluării Naţionale, că ştampilele care urmau să fie folosite în centrele de examinare sunt greşite. În cuvântul „Evaluare”, litera „U” fusese înlocuită cu litera „O”. Susţin că era prea târziu ca să mai facă ceva. Şi, în plus, toate ştampilele erau greşite, aşa că nu puteau fi considerate semn distinctiv pentru un anumit centru de corectare.

„Noi am fost şi centru zonal de evaluare, deci s-au corectat lucrările aici, la noi. Absolut toate cele 96 de ştampile au avut aceeaşi literă, greşeală”, spune Laszlo Károly - director de şcoală.

Ştampilele au costat 4.800 de lei.

Ştampilele au fost confectionate într-un mic atelier improvizat într-unul din apartamentele unui bloc. Meșterul, un om în vârstă din Miercurea Ciuc, şi-a recunoscut greşeala, pe care a pus-o pe seama defectului de vedere şi a faptului că este vorbitor de limba maghiară.

„Este inadmisibil, atâta timp cât copiilor li se cere ceva, trebuie să le dăm nişte exemple noi, ca şi adulţi”, spune un părinte.

Conducerea Inspectoratului face acum o anchetă ca să afle cine a fotografiat o foaie de examen ştampilată cu „Evaloarea Naţională". Spun că fotografierea, dar mai ales faptul că imaginea a devenit publică, pe Internet, constituie o încălcare a metodologiei examenului. Bănuielile se îndreaptă spre profesorii supraveghetori.

FOTO: http://imgur.com/tpUVIe7

„În fiecare şcoală există înregistrarea video a activităţilor din timpul evaluării, o să vizualizăm acele înregistrări (...) posibilităţi de a detecta unde s-a umblat cu mijloace nepermise avem”, spun Petru Gârbea - inspector general IŞJ Harghita.

Dacă persoana care a fotografiat foaia de examen a fost un supraveghetor, acesta nu va mai avea dreptul să participe la niciun examen în următorii cinci ani.

În judeţul Harghita, la Evaluarea Naţională au participat aproape 300 de profesori şi toţi sunt acum suspecţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri